Sanatate

SANATATE | De ce nu trebuie să amânăm tratarea varicelor

Potrivit studiului VeinConsul, unu din cinci români are varice. Cu toate acestea, foarte puţini conştientizează gravitatea afecţiunii şi merg la medic doar când simptomele devin insuportabile. Complicaţiile varicelor sunt invalidante: ulcer varicos şi tromboflebită superficială sau profundă. De aceea, încercaţi să preveniţi apariţia varicelor, iar dacă le aveţi deja, trataţi-le urgent.

Adesea ignorate şi considerate, greşit, doar o problemă estetică, varicele reprezintă o afecţiune complexă, cu mulţi factori de risc şi complicaţii grave. Netratate, pot genera răni deschise pe gambe şi cheaguri de sânge ce vor bloca circulaţia.

Evoluţia silenţioasă induce în eroare

Varicele nu apar peste noapte, ci au o evoluţie lentă şi silenţioasă. Deseori, durerile de picioare sunt puse pe seama încălţămintei incomode sau a oboselii. În lipsa tratamentului adecvat, apar venele dilatate, vânătăile, rănile pe gambă sau tromboflebita. Din păcate, majoritatea pacienţilor se prezintă la medic în aceste stadii greu de tratat.

Ereditatea, principalul factor de risc

Femeile sunt de patru ori mai predispuse la boala varicoasă decât bărbaţii. Potrivit statisticilor VeinConsult, 80% din persoanele cu varice sunt femei, pe când în rândul bărbaţilor afecţiunea se regăseşte în proporţie de 20%. Principalul factor declanşator este ereditatea. Se apreciază că până la 80% din cazurile de varice primare sunt moştenite genetic.

Citeste continuarea aici!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page