SANATATE | De ce ne doare capul
Există numeroși factori implicați în apariția episoadelor de dureri de cap. De aceea, este important ca tratamentul să fie inițiat după identificarea cauzei. Fiecare dintre noi am resimțit, cel puțin o dată în viață, o durere de cap. Neplăcerea este atât de frecventă încât a devenit aproape banală.
Un studiu recent arată că 46% din români au această problemă cel puțin o dată pe lună, iar mai mult de jumătate din ei se plâng săptămânal de cefalee.
Ereditatea
Durerile de cap au și o componentă ereditară, ceea ce înseamnă că persoanele care au în familie rude de gradul I cu cefalee au un risc mai mare de a le moșteni. Statisticile arată că o persoană cu un părinte care a suferit de migrene are o probabilitate mai mare de a moșteni această problemă de sănătate. Factorul genetic este implicat în 50% din cazurile de migrenă cu aură.
Stresul
În timpul situațiilor tensionate, în creier sunt eliberate anumite substanțe pentru a „combate” această stare, ceea ce duce la apariția unor schimbări vasculare responsabile de apariția migrenelor.
De asemenea, emoțiile care însoțesc stresul (îngrijorarea, anxietatea, surescitarea) cresc tensiunea musculară, intensificând migrenele. Și durerea de cap de tip tensional poate fi cauzată de stres. În cazul în care stresul este pus pe seama locului de muncă, de exemplu, durerea de cap se poate croniciza.
Bolile oftalmologice
Durerile de cap cauzate de afecțiunile oculare au anumite particularități. De pildă, cefaleea apare mai ales la nivel frontal sau în spatele ochilor, survine pe parcursul zilei, mai ales după folosirea calculatorului sau după condusul mașinii, diminuându-se după ce persoana se odihnește.
Hipermetropia (viciu de refracție în cadrul căruia imaginea obiectului se localizează în spatele retinei) este una dintre bolile care obosesc ochii și cauzează dureri de cap. Din fericire, cefaleea va dispărea după ce este tratată hipermetropia. O altă afecțiune ce poate cauza cefalee este glaucomul, care poate fi însoțit și de dureri oculare puternice.
Cancerul cerebral
În primele faze, cancerul cerebral este adesea lipsit de simptome, însă pe măsură ce boala avansează, se poate manifesta prin dureri de cap, din cauza compresiei pe centrii nervoși.
Durerea persistentă survenită mai ales dimineața, care durează de mai multe săptămâni, însoțită de vărsături, greață, tulburări de comportament, de limbaj, de memorie și de echilibru, poate anunța cancerul cerebral, de aceea nu trebuie amânată vizita la medic.
Valori anormale ale tensiunii arteriale
O tensiune arterială prea mică (hipotensiune) sau prea mare (hipertensiune) poate cauza cefalee. În hipotensiune, organismul acționează ca în situația în care ar pierde sânge, modificări care duc la apariția unor simptome precum durerile de cap, amețeala și accelerarea bătăilor inimii.
În hipotensiunea arterială ortostatică (survenită când persoana se ridică brusc), cefaleea apare îndeosebi la nivel frontal. În cazul hipertensiunii, cefaleea apare în special dimineața, fiind localizată mai ales la ceafă. „Hipertensiunea arterială poate declanșa durerea de cap sau, în formele grave, accidentul vascular cerebral.
Durerea este însoțită de amețeală, insomnie, deficit respirator”, atrage atenția medicul Rareș Simu, specialist imunologie clinică şi alergologie, de la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia din Bucureşti.
Hormonii
În cazul femeilor, migrenele sunt favorizate de modificările hormonale. De pildă, pentru aproape 8% din femei, migrenele sunt favorizate de scăderea nivelului de estrogen de dinaintea ciclului menstrual.
O posibilă explicație pentru această legătură este că estrogenul este implicat în controlarea substanțelor secretate de creier pentru reglarea sensibilității față de durere. La gravide, tot din cauza schimbărilor hormonale, migrenele dispar, în multe cazuri, începând din a doua lună de sarcină.
Tulburările de somn
Lipsa somnului crește nivelul hormonilor stresului, cortizolul și adrenalina. Aceștia accelerează ritmul cardiac, prin urmare crește și presiunea sângelui, ceea ce poate duce la apariția durerilor de cap. Însă nici excesul de somn nu face bine, întrucât poate duce la cee ce este cunoscut ca „migrenă de weekend”.
Se pot plânge mai des de cefalee și persoanele cu apnee de somn, care se caracterizează prin scurte pauze de respirație pe parcursul nopții, ceea ce poduce oxigenare insuficientă a creierului.
Anemia
În formele ușoare, anemia feriprivă (cauzată de lipsa de fier) poate fi lipsită de simptome. În schimb, pe măsură ce se agravează, anemia poate fi însoțită de cefalee în formă moderată, dar persistentă. Acest lucru este pus pe seama scăderii concentrației de hemoglobină, care ajută la transportul oxigenului la nivelul țesuturilor și organelor, inclusiv la creier.
ȘTIAI CĂ…
…printre factorii declanșatori ai durerilor de cap se numără și poziția incorectă a spatelui, suprasolicitarea vederii (statul prea mult în fața televizorului sau calculatorului), vremea (umiditatea crescută), scăderea glicemiei, poluarea, zgomotele și mirosurile puternice?
Dr. Matei Claudiu, medic specialist neurochirurgie, șeful secției de neurochirurgie în cadrul Spitalului European Polisano, Sibiu
Cefaleea poate avea o multitudine de cauze, de la cele mai ușoare până la probleme care pot fi fatale. Țesutul cerebral nu dispune de receptori pentru durere, de aceea, pe bună dreptate „creierul nu doare“, însă pentru producerea durerii de cap sunt răspunzătoare alte structruri de la nivelul craniului: periostul (învelișul extern al oaselor), mușchii, venele, arterele, învelișul creierului, structuri tisulare aflate în orbita sau la nivel facial.
Societatea Internațională de Cefalee prezintă durerea de cap ca un simptom nespecific, care poate apărea în multe condiții, cum ar fi oboseala cronică, stresul, intoxicații medicamentoase, infecții, traumatisme craniene, hemoragii intracraniene, tumori cerebrale, sinuzite, boli dentare și multe altele.
Este, de asemenea, cunoscută migrena prezentă la femei, care, în condițiile asocierii administrării de contraceptive orale, poate crește riscul de accident vascular. În astfel de condiții, este necesar consultul specialistului.
Sursa: www.clicksanatate.ro