DiverseSanatate

SANATATE | De ce fac românii infarct de tineri, în comparaţie cu occidentalii. Lista neagră a lucrurilor care ne doboară inima

Există diferenţe importante în ceea ce priveşte sănătatea inimii la români şi la francezi, a constatat medicul chirurg Gabriela Cozmanciuc în urma experienţei dobândite în cele două ţări. Inima este motorul nostru.

Dacă vrem să funcţionăm la parametri normali trebuie să o protejăm zilnic, prin fiecare alegere pe care o facem când ne programăm timpul, când ne facem meniul, când ne pierdem în viaţa socială sau când ne trezim de dimineaţă pentru a merge la birou.

Întrucât stilul de viaţă s-a schimbat mult în ultimii ani şi stresul a devenit un duşman din ce în ce mai de temut, s-au înmulţit şi bolile de inimă, boli care de multe ori pot fi fatale. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese din cauza afecţiunilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030 se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza unor astfel de afecţiuni.

Tocmai de aceea, în fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii. Gabriela Cozmanciuc (47 de ani), medic primar chirurgie cardiovasculară la Bucureşti şi la Paris, cu experienţă atât pe plan naţional, cât şi internaţional, sintetizează, pornind de la experienţa sa, principalele cauze ale îmbolnăvirii inimii şi pune lumina din sala de operaţie pe greşelile pe care le facem frecvent atunci când alegem ce relaţie să avem cu propriul corp.

„Weekend Adevărul“: Ce spuneţi din calitatea de chirurg cardiovascular, putem controla sau preveni bolile de inimă?

Dr. Gabriela Cozmanciuc: Bolile de inimă, ca orice boală, apar pe fondul unui dezechilibru între două tipuri de factori: factorii de risc şi factorii de protecţie. Pentru bolile de inimă, factorii de risc sunt ereditatea, sedentarismul, fumatul, colesterolul, stresul, iar printre factorii protectori se numără mişcarea cardio, dieta, regimul de viaţă echilibrat, alimentaţia, relaxarea. În momentul în care se produce dezechilibrul în favoarea factorilor de risc, apare boala. Putem să prevenim, evident, crescând factorii de protecţie.

Citeste mai mult: adev.ro/ncx34g

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page