SANATATE | De ce e bine că mâncăm mai des SPANAC
Alimentul preferat al lui Popeye are o mulțime de calități și nu degeaba nutriționiștii în recomandă în cadrul unei diete echilibrate. Totuși, sunt unele lucruri de care este bine să ții cont când vine vorba de consumul de spanac.
Este recomandat să mâncăm spanac cel puțin o dată pe săptămână, spun nutriționiștii. În afara vitaminelor (A, B9, C, E, K) și mineralelor, spanacul conține și alte substanțe terapeutice. De pildă, luteina este un compus care menține sănătatea ochilor, prevenind cataracta și degenerescența maculară.
Alți compuși valoroși din spanac sunt: betaina (substanță care previne acumularea de grăsimi la nivelul ficatului) și acid ferulic, un antioxidant care protejează celulele de stresul oxidativ.
Pentru că este bogat în potasiu, folați și magneziu, spanacul ține tensiunea arterială sub control. Bogat în apă și fibre, acest aliment este de ajutor și pentru digestie, prevenind constipația.
Ajută la prevenirea cancerului
S-a observat, în cadrul unei cercetări, că un consum săptămânal de cel puțin jumătate de ceașcă de spanac este asociat cu un risc mai mic de apariție a cancerului de sân. De asemenea, studiile au evidențiat și potențialul acestei plante în ceea ce privește prevenția cancerului de esofag. Se pare că spanacul are capacitatea de a inactiva anumite enzime asociate cu apariția cancerului și chiar poate împiedica înmulțirea celulelor maligne.
La ce să fii atent
Spanacul este și sursă de acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și a fierului. Spanacul nu este recomandat în cantități mari nici celor care suferă de hepatite, reumatism, inflamații gastrice și intenstinale, din cauza oxalaților de potasiu. De asemenea, nu este indicat nici celor care urmează un regim fără sare.
Știai că…
…spanacul suprimă nevoia de gustări nesănătoase, potrivit unui studiu al specialiștilor suedezi? Acest beneficiu este dat de tilacoide, membrane din frunzele de spanac, care induc senzația de sațietate.
Se opărește câteva minute
Pentru a beneficia la maximum de substanțele benefice din spanac, este bine să îl preparăm prin fierbere, câteva minute. Dacă este opărit timp de 1-2 minute, după care se aruncă apa, se elimină și oxalații. Spanacul nu trebuie ținut mai mult de 48 de ore la frigider, pentru că își pierde aproape jumătate din conținutul de acid folic.
Valori nutriționale ale spanacului
100 grame de spanac CRUD GĂTIT
Calorii 34,5 kcal 26,8 kcal
Proteine 2,7 g 2,97 g
Glucide 3,2 g 1,87 g
Lipide 0,425 g 0,14 g
Vitamina C 39,3 mg 5,05 mg
Vitamina E 1,76 mg 2,05 mg
Potasiu 515 mg 390 mg
Calciu 98,2 mg 141 mg
Magneziu 69,2 mg 53 mg
Fier 3,42 mg 2,14 mg
Dr. Corina Zugravu
medic primar Igienă şi Alimentaţie, Institutul de Sănătate Publică, Bucureşti
Toate verdețurile sunt alimente excepționale, pentru că ne aduc vitaminele C și K, acid folic, magneziu, fier, diferiți antioxidanți, printre care și carotenii sau clorofilă. În plus, au multă apă și puține calorii, de unde și necesitatea de a le include în curele de slăbire.
Fiind și pline de fibre, ne țin de foame. Cel mai bine este să le mâncăm sub formă de salată, deci crude și stropite cu lămâie și ulei, în așa fel încât tratamentul termic să nu distrugă vitamine valoroase.
În cazul spanacului sau al șteviei, este bine să le opărim, să aruncam apa și apoi să le tratam rapid la foc iute înainte de a le consuma, deoarece conțin oxalați. În afară de salată, verdețurile merg la orice, de la piureuri și stufaturi, până la plăcinte, unde pot servi ca umplutură, amestecate cu brânză și ouă sau tofu.
Sursa: www.clicksanatate.ro