SANATATE | De ce avem nevoie de iod
Adevărată materie primă pentru producerea hormonilor tiroidieni, iodul nu trebuie să ne lipsească din alimentația zilnică. Însă și excesul este periculos, de aceea este bine să menținem un echilibru.
Pentru sintetizarea hormonilor T3 și T4 este nevoie de iod. Un aport insuficient al acestui oligoelement poate duce la apariția hipotiroidiei, a oboselii sau a retardului mintal, în cazul copiilor. Sursa cea mai importantă de iod este sarea, acest mineral putând fi procurat și din pește, fructe de mare, alge, ciuperci și soia.
Un adult sănătos își poate procura doza zilnică de iod prin consumul de 6 g de sare. Totuși, această doză trebuie scăzută dacă se consumă și alimente bogate în sare (mezeluri, brânzeturi, murături). Iodul nu trebuie să lipsească din hrana femeilor însărcinate, acest mineral ajutând la dezvoltarea creierului fătului și la prevenirea nașterii premature.
Este bine de știut că și seleniul (prezent în ciuperci, pește) este important pentru funcția tiroidiană. Carența acestui mineral poate favoriza deficit de hormoni tiroidieni sau activează procesele autoimune tiroidiene.
Doza zilnică de iod recomandată de Organizația Mondială a Sănătății
Vârstă, stare fiziologică Necesar (micrograme)
0 – 12 luni 50
1 – 6 ani 90
7 – 12 ani 120
După 12 ani 150
Sarcină, alăptare 200
Dacă suferi de hipertiroidie, conumă mai des varză, porumb, broccoli și cartofi dulci. Cu acordul medicului, se pot administra și remedii din talpa-gâștei sau din coada-șoricelului. Evită usturoiul, sarea iodată, fructele de mare, cafeaua, nucile.
Dacă ai hipotiroidie, este foarte important să ai o dietă echilibrată, cu densitate calorică mică. Trebuie evitate alimentele foarte sărate, pentru că ar putea dăuna sintezei de hormoni tiroidieni.
Infuziile de crețișoară sau de coada-calului pot aduce beneficii celor cu hipotiroidie, însă acestea pot fi administrate numai la indicația medicului.
Știai că…
…în lume, peste 740 de milioane de persoane au carență de iod?
…vegetarienii au un risc mai mare de a avea lipsă de iod? Pe de o parte, carnea, peștele și laptele sunt surse de iod, iar pe de altă parte, unele vegetale pot limita asimilarea acestui oligoelement.
Glanda tiroidă este sensibilă la numeroși factori, mulți dintre aceștia având legătură cu stilul modern de viață.
• Fumatul influențează în mare măsură sănătatea tiroidei. Astfel, gușa și boala Basedow sunt mai frecvente la persoanele care fumează. De asemenea, fumătorii cu hipertiroidie au un risc mai mare de a face complicațiile specifice acestei tulburări. Și probabilitatea de hipotiroidism este mai mare, pentru că fumatul împiedică asimiliarea iodului.
• Stresul perturbă imunitatea, cu urmări asupra tiroidei. Efectul stresului asupra tiroidei este complex. Cortizolul, principalul hormon produs de organism în situațiile tensionante, scade nivelul TSH-ului produs de glanda hipofiză. Stresul cronic favorizează atât hipotiroidismul, cât și hipetiroidismul.
Dr. Rareş Simu, medic specialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti
Remediile naturale vin în sprijinul activității glandei tiroide și trebuie administrate strict sub control medical. Remediile homeopate ajută atât în hipofuncție, cât și în hiperfuncție.
Selectarea remediului homeopatic se va face după o anamneză laborioasă (care cuprinde simptome fizice, mentale și emoționale, istoricul bolii, dar și al rudelor de sânge) asociată cu teste medicale specifice. Rezultatele tratamentului homeopat oferă echilibru sistemului imunitar și hormonal pentru o perioadă îndelungată.
Sursa: www.clicksanatate.ro