Sanatate

SANATATE | De ce amorțesc degetele de la mâini? Ce afecțiuni anunță aceste stări

Poate ți s-a întâmplat să îți amorțească degetele de la mâini sau de la picioare. Dacă se întâmplă rar, nu băgăm de seamă și trecem cu vederea, dar dacă se întâmplă destul de des, este nevoie de o atenție mai sporită. Iată de ce amorțesc degetele de la mâini și când ar fi cazul de o vizită la medic.

Poate ți s-a întâmplat să îți amorțească degetele de la mâini sau de la picioare. Dacă se întâmplă rar, nu băgăm de seamă și trecem cu vederea, dar dacă se întâmplă destul de des, este nevoie de o atenție mai sporită. Iată de ce amorțesc degetele de la mâini și când ar fi cazul de o vizită la medic.

Cauze

Amorțeala mâinilor, care se simte ca niște furnicături sau pierderea sensibilității cutanate pe termen limitat, este o reacție ce poate apărea din mai multe motive. Unul din motive este fluxul scăzut al sângelui în anumite zone sau lezarea nervilor. Amorțeala mai poate apărea și în urma unor traumatisme sau din cauza unor inflamații sau infecții. Amorțeala mâinilor nu indică boli foarte grave, dar se întâmplă ca aceste simple furnicături să anunțe accidente vasculare cerebrale sau tumori.

Parestezia, adică amorțeala mâinilor, poate anunța boli sau tulburări ce îngreunează fluxul de sânge sau lezează nervii. De altfel, cele mai multe femei trec prin aceste stări în perioadele de menstruație sau când au deficit de calciu. Oricum ar fi, parestezia este un semn că ar trebui să mergi la medic, mai ales dacă ți se întâmplă des.

– lipsa de calciu, magneziu sau vitamine

Amorțirea degetelor de la mâini poate apărea atunci când dormi pe mâni, desenezi, folosești intensiv mâna, fie că scrii pe hârtie sau la calculator. De obicei, amorțeala dispare după câteva minute sau chiar mai repede dacă faci un mic masaj și întinzi mâinile.

O cauză a amorțelii poate fi sindromul de tunel carpian, care produce amețeli, furnicături și mici dureri la nivelul degetelor și palmei. Apar cel mai adesea la mâna care se folosește cel mai des. De obicei, simptomele sunt supărătoare în timpul nopții, dar pot fi înlăturate în urma unei intervenții chirurgicale, care deblochează nervul median presat.

Cel mai probabil, mai ales dacă te știi o persoană sănătoasă, ai deficit de vitamine B12, B6, B1, B3 sau PP (niacină) sau vitamina E. aceste vitamine, precum și magneziul sunt importante pentru funcționarea optimă a nervilor periferici. Lipsa de vitamine provoacă amorțeli la membrele superioare și inferioare.

Alte cauze ale amorțelii mâinilor pot fi probleme ortopedice, precum fracturi, osteoporoză sau poate un aparat cu ghips prea strâns. Persoanele care nu beau apă și consumă alcool pot avea probleme cu furnicăturile la degetele mâinilor.

– boala lui Raynaud sau atac ischemic tranzitoriu

Persoanele stresate, care nu reușesc să se odihnească cât trebuie, care trăiesc într-un mediu în care informațiile circulă prea mult și prea repede, este posibil să se confrunte cu amorțeala degetelor de la mâini din cauza atacurilor de panică. Acestea sunt însoțite de furnicături în degete și pot fi cauzate de un amestec de oboseală, lipsă de magneziu și vitamine. De altfel, furnicăturile pot fi însoțite și de tremurături.

Amorțeala degetelor de la mâini poate ascunde, totuși, boli mai grave, precum atacul ischemic tranzitoriu sau boala lui Raynaud. În aceste cazuri, amorțeala este provocată de reducerea sau chiar blocarea fluxului sanguin către o parte din creier, din cauza unui cheag de sânge. Simptomele sunt trecătoare, căci fluxul se restabilește după câteva minute. Nu la fel se întâmplă și în cazul unui atac cerebral vascular, care poate provoca paralizie.

În cazul bolii lui Raynaud, vârfurile degetelor de la mâini amorțesc și devin albastre, lucru ce se agravează la frig și la stres. Această boală apare din cauza unui spasm trecător ce blochează fluxul sângelui către degete. Este o boală ce apare mai des la femei decât la bărbați.

Anumite boli sistemice pot fi însoțite de parestezii. Iată ce boli mai poate ascunde simpla amorțeală a degetelor: leziuni vasculare sau hemopatii, inflamații cronice, hipertiroidism, tumori benigne care apasă pe nervi, afecțiuni renale sau hepatice.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page