SANATATE | Cum tratăm durerea de spate
Suntem cocoşaţi de prea mult stres, dar nu e singura cauză a problemelor cu spatele. Sedentarismul, poziţia incorecta pe scaun şi lipsa hidratării duc în timp la afecţiuni ale coloanei. Potrivit statisticilor, cei mai mulţi angajaţi lipsesc de la serviciu din cauza durerilor de spate.
Aproximativ 80% din populaţie acuză dureri de spate, la vârste din ce în ce mai scăzute. De vină este stilul de viaţă sedentar. Lipsa mişcării, stresul şi orele în şir petrecute pe scaun pot afecta grav coloana.
Robert Savin, osteopa: Primul stadiu este de discopatie, următorul este de protruzie şi stadiul de final este de hernie.
Narcis Bădescu, kinetoterapeut: Cele mai multe probleme ale spatelui te condiţionează să urmezi un tratament prin mişcare pe o perioadă foarte lungă de timp, uneori pe toată perioada vieţii.
De aceea, este foarte important să vă prezenţati la medic de la primele simptome. Doar specialistul poate pune un diagnostic clar şi este important ca afecţiunea să fie depistată într-un stadiu incipient. În cele mai multe situaţii, gimnastica medicală este prima recomandare a medicilor. De curând au apărut şi în România metode complemetare kinetoterapiei. Una dintre ele presupune efectuarea exerciţiilor în suspensie.
Narcis Bădescu, kinetoterapeut: Ajutorul vine din partea unor corzi elastice şi a unor chingi. Se fac repetări şi se menţine o anumită perioadă de timp. pauze scurte. pot fi 4-6 repetări atunci când vb de menţinerea unei poziţii, repetări care pot fi între 30 de secunde şi 2 minute după care se retestează şi se îndepărtează elementele ajutătoare cu care am făcut exerciţiul astfel încât eu să fac exerciţiul pe aparat fără niciun fel de ajutor
În acest fel, se întăreşte musculatura spatelui. Durerea dispare după mai multe şedinţe.
Narcis Bădescu, kinetoterapeut: Efectele sunt rapide atât în controlul posturii, cât şi în înlăturarea durerii.
Exerciţiile pot fi combinate cu un masaj special, care ajută corpul să se detensioneze. Astfel, efectele vor fi vizibile mult mai repede.
Masajul fascial, o abordare terapeutică nouă
Gabriel Gunciu, kinetoterapeut: Este o terapie fascială care se adresează musculaturii oaselor, se lucrează chiar şi pe structurile articulare. Este un concept nou. Sunt mişcări blânde. De-a lungul timpului noi dezvoltăm în viaţa de zi cu zi nişte posturi noi în urma tensiunilor şi stresului la care suntem supuşi în fiecare zi şi dezvoltăm posturi care nu sunt conforme cu aspectul normal.
O altă terapie modernă folosită tot mai des de kinetoterapeuţi în recuperarea pacienţilor cu afecţiuni ale coloanei este osteopatia, care presupune tot un fel de masaj.
Robert Savin, osteopat: Sunt anumite tehnici prin care se realizează decompresia articulaţiilor. Există şi anumite părţi care ar duce către zona masajului, însă partea asta este destul de utilizată în cadrul osteopatiei sau osteopatiei viscerale.
Puteţi apela la aceste terapii complementare în cazul în care operaţia nu este obligatorie. Medicul este singurul care poate stabili gravitatea situaţiei. De aceea, înainte de orice tratament, mergeţi mai întâi la specialist. Dacă nu sunt tratate corespunzător, problemele apărute la coloană se pot agrava ireversibil.