SANATATE | Cum se prepara mierea infuzata cu plante aromate si ce ierburi alegi!
De mii de ani este recunoscuta ca fiind unul dintre cele mai puternice remedii pe care natura ni l-a daruit. Pentru grecii si egiptenii antici, mierea si preparatele pe baza de miere au fost cele mai folosite tratamente in majoritatea afectiunilor. Mierea este un antibacterial foarte puternic: pe langa fatpul ca lupta cu tot felul de infectii, incepand cu cele de la suprafata pielii si continuand pana la cele din intestine, mierea creste imunitate aorganismului.
In plus, mierea este cunoscuta si pentru proprietatile deosebite pe care le are in hidratarea organismului si a pielii: retine apa si atrage apa din aer. Si pentru ca meniul sa fie complet, mierea este si foarte hranitoare, avand peste 35% proteine in compozitie dar si carbohidrati, astfel ca ridica nivelul energiei, revitalizeaza si da o stare de buna-dispozitie. Dintre vitaminele gasite in miere sa nu uitam de complexul de vitamine B, vitamina C si E dar si o multitudine de minerale.
Mierea infuzata cu plante aromante este perfecta atat pentru consum cat si pe post de tratament naturist. Atentie insa, in prepararea mierii infuzate e bine sa folositi numai miere din surse sigure, pentru ca mierea in general si in special cea din culturi neprotejate, contine spori de botulism. Chiar daca in cazul adultilor doza nu este destul de mare pentru a face daune, in cazul copiiilor e bine sa fim precauti si sa nu le dam miere pana decat dupa varsta de 1 an.
Cum se face mierea infuzata
Foloseste miere pura si nu inlocuitori sau energizante. Mierea adevarata are enzime importante in procesul de infuzare dar si pentru valoarea produsului finit. Foloseste o lingura de ierburi proaspete sau 1/2 lingurita ierburi uscate la fiecare 2 cani de miere. Ierburile se macina foarte marunt si se adauga la infuzie, prinzandu-le bine intr-un tifon. Intr-o oala cu pereti dubli sau la bain marie, pune mierea si ierburile aromate. Lasa mierea sa se incalzeasca foarte bine, dar sa nu depaseasca 40 de grade, pentru ca atunci enzimele benefice din miere sunt distruse.
Pune atat mierea cat si tifonul cu ierburi intr-un borcan mare, inchis etans. Mierea se lasa la temperatura camerei, intr-un loc intunecat, cel putin o saptamana. Incalzesti apoi foarte putin mierea, cat sa poti scoate saculetul cu ierburi si gata, ai o miere foarte aromata.
Tipuri de ierburi ce pot fi asociate cu miere
– musetel (anxietate, arsuri, candida, depresie, digestie, gingivita, insomnie, dureri dentare, stres);
– scortisoara (candida, raceli, diabet, infectii cauzate de ciuperci, raceala, greata);
– papadie (alcoolism, infectii urinare, memorie, bronsita, probleme respiratorii, colesterol marit, osteoporoza);
– usturoi (alergii, durere de gat, tonic pentru inima, raceala de orice fel, sinuzita);
– fenicul (artrita, obezitate, congestii pulmonare, tuse, digestie, lupus, menopauza);
– ghimbir (artrita, gura, lupus, greata, colesterol, raceli, digestie);
– menta (alergii, bronsita, stres, anxietate, oboseala cronica, congestii pulomonare, tuse, durere de cap, raceala, sinuzita);
– cimbru (probleme respiratorii si dureri dentare),
– levantica (anxietate, artrita, arsuri, candida, raceli, depresie, cefalee, hipertensiune, greata, lupus);
– salvie (memorie, menopauza);
– lamaie (raceli, depresie, inima, herpes, laringita si dureri de gat).