Sanatate

SANATATE | Cum scăpăm de alergia la ambrozie!

Alergia la ambrozie apare și la adulți de vârstă medie sau la persoane care nu au avut niciodată alergii, nu numai la adolescenți.

În perioada de sfârșit de vară și început de toamnă, cele mai frecvente sunt alergiile respiratorii produse de polenul de ambrozie. Este de departe inamicul cel mai important și din păcate ne înconjoară peste tot. Numărul pacienților este din ce în ce mai mare. Poliana Leru, medic internist și specialist în alergologie, explică la ProTV care sunt simptomele acestei alergii și ce trebuie făcut pentru a nu ne simți atât de rău în această perioadă.

Cum se manifestă alergia

Este un polen de dimensiuni mate, niște particule de polen care au capacitatea de a stimula sistemul imunitar și pentru că au dimensiuni relativ mari se opresc la nivelul mucoaselor respiratorii: nas, ochi, gât și atunci manifestările clinice sunt de rinită, rinosinuzită și rinoconjunctivită sezonieră. Durata simptomelor este de o lună, două. Acum este vârful de sezon al ambroziei.

Pot apărea complicații?

Alergiile nu reprezintă o patologie insignifiantă, alergiile respiratorii produse de ambrozia se pot complica. Rinita se poate complica cu tulburări respiratorii importante, infecții sau astm alergic. Astmul este o boală care poate fi controlată, dar care poate avea și manifestări severe, crize severe de astm inclusiv cu risc de deces.

Cum știm că avem alergie?

De cele mai multe ori majoritatea pacienților consideră că sunt răciți. În primul moment este mai greu de diferențiat, însă alergia durează mai mult, răceala durează doar o săptămână și poate fi însoțită de febră. Ceea ce sugerează alergia la ambrozia este repetarea în aceeași perioadă a anului, pacienții se prezintă în al doilea sau al treilea an când simt că au mai trăit acest film. În primă instanță putem lua medicamente și fără rețetă, însă dacă simptomele continuă trebuie să mergem la specialist pentru un tratament.

Alergiile au un caracter cronic, dar ondulant, nu persistent, dacă declanșăm factorii de risc. Putem scăpa de alergii un interval mare de timp mai ales dacă evităm contactul cu substanțele care declanșează alergia sau dacă ne tratăm corect. Dacă facem imunoterapie este posibil ca în 5 ani să nu mai avem alergie la ambrozie. Cei mai vulnerabili sunt copiii și pacienții cu boli cronice, cu astm, boli cardiace.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page