SANATATE | Cum să ţii dietă cu bani puţini şi fără să te îmbolnăveşti
Dietele “minune”, care promit o scădere în greutate surprinzătoare, se bazează adesea fie pe alimente scumpe, fie pe porţii îngrozitor de mici. Pentru a slăbi câteva kilograme, nu este cu adevărat necesar nici să-ţi dezechilibrezi bugetul, nici să rişti să te îmbolnăveşti. Tine cont de câteva reguli simple că să ţii dietă cu bani puţini şi fără să te îmbolnăveşti.
Alege legumele şi fructele de sezon
Cea mai mare cantitate de vitamine şi minerale o găseşti în legumele de sezon, crescute pe plan local. Acestea pot avea un preţ cam piperat imediat după ce apar, dar după o săptămână sau două te poţi bucura de ele la un preţ mai mic. Dacă ai destul timp la dispoziţie, fă-ţi singură conserve sau păstreză-le în congelator pentru a te bucura de ele mai mult timp.
Alege alimente hipocalorice în defavoarea celor bogate în calorii
Secretul scăderii în greutate este deficitul caloric. Încearcă să mănânci în fiecare zi mai puţine alimente cu un conţinut bogat în calorii şi să le alegi pe cele mai uşoare şi sănătoase. Fă mişcare la câteva ore după o masă copioasă şi încearcă să nu mai mănânci din plictiseală.
Evită produsele de slăbit
Oricât de “naturale” ar fi, produsele de slăbit îţi pot pune sănătatea în pericol, mai ales dacă sunt consumate pe termen lung. Cele mai multe se bazează pe cofeină, care te agită şi îţi taie pofta de mâncare. Nu miza pe faptul că extractele de plante nu-ţi pot face rău, nu tot ceea ce este natural este şi recomandat.
Bea multă apă
În afară de efectul uşor de potolire a poftei de mâncare, apa te ajută să elimini toxine din corp şi este un ajutor bun şi ieftin pentru orice dietă. Elimină alte băuturi din alimentaţia ta, în special pe cele carbogazoase şi cele dulci. Consumă băuturi alcoolice moderat sau deloc, deoarece conţin multe calorii!
Mănâncă de cel puţin 4 ori pe zi
Mesele mici şi dese sunt cheia marilor succese când vine vorba de dietă. Între cele trei 3 mese principale ale zilei, poţi introduce 1 sau 2 gustări sănătoase. O cantitate mică de proteine la fiecare masă poate ajuta corpul să consume grăsimi. Studiile de specialitate au demonstrat că cei care mănâncă ouă la micul dejun slăbesc mai mult decât cei care se limitează la cereale şi lapte. Alte alimente care îţi pot aduce un aport de proteine fără un număr mare de calorii sunt iaurtul, nucile, alunele şi fasolea. Dacă vrei să eviţi carnea de pui sau vită, alege tonul conservat în apă.
Mestecă bine şi bucură-te de masă
Succesul unei diete depinde de voinţa persoanei care vrea să slăbească. Aceasta dispare însă rapid dacă mănânci alimente dietetice oftând sau dacă mănânci mecanic în faţa televizorului. Fă din fiecare masă o ocazie socială, în care comunici cu cei din jur şi mesteci bine mâncarea. Bucură-te de mesele tale şi te vei simţi mai sătulă pentru mai mult timp.
eva.ro