SANATATE | Cum să-ți reduci acidul uric din corp
Acidul uric este substanța rezultată în urma degradării metabolice a proteinelor. Corpul îl filtrează prin rinichi, deci în cazul în care consumi prea multe proteine provenite din carne, acidul uric se produce în exces și reprezintă o povară pentru rinichi. Acidul uric mai poate crește și din alte cauze, cum ar fi obezitatea, stresul sau hipotiroidismul, însă există o serie de metode prin care poate fi scăzut.
Limitează carnea
Cea mai bună metodă de a reduce acidul uric este limitarea consumului de carne. Medicii recomandă să nu se consume mai mult de 150 g de carne de-a lungul unei zile și, de preferat, nu în fiecare zi. Alege carne slabă de pui sau pește, fără grăsime și piele. E cel mai indicat să o mănânci pregătită la abur, nu prăjită.
Evită pe cât posibil zahărul
Deși creșterea nivelului de acid uric e legată în general de consumul excesiv de proteine, cercetări recente au arătat că o altă cauză este și zahărul în exces. Evită dulciurile din comerț și băuturile carbogazoase și, dacă îți pregătești ceva acasă, folosește ca îndulcitor melasa ori stevia.
Redu consumul de alcool
Alcoolul, în general, e bine să fie consumat în cantități moderate, pentru că deshidratează și conduce la acumularea de acid uric. Aceasta se întâmplă deoarece rinichii, în loc să se ocupe de eliminarea acidului uric, trebuie să filtreze mai întâi alte substanțe pe care alcoolul le aduce în sânge. Berea, în special, este una dintre cauzele creșterii acidului uric, așa că nu exagera cu cantitățile. Bea mai multă apă, deoarece ajută la curățarea rinichilor și la eliminarea acidului uric.
Încearcă un suc natural
Dacă vrei să nu acumulezi acid uric, ai putea încerca să bei zilnic un pahar cu suc de legume. Dr. Norman W. Walker recomandă un amestec de sucuri: „Mulți oameni au descoperit că dacă beau jumătate de litru sau un litru de suc combinat din morcovi, sfeclă și castravete își pot dizolva cristalele de acid uric în exces. De fapt, această combinație de sucuri e benefică pentru a alina atât disconfortul ficatului, cât și pe cel al rinichilor.” („Calea Naturală către o sănătate de fier”, Editura All)