SANATATE | Cum să-ți păstrezi sănătatea rinichilor
Alimentele pe care le includem în dietă, tensiunea arterială mărită, factorii de mediu -toate pot favoriza apariția bolilor de rinichi. Având în vedere că rolul lor este de a filtra sângele de toxine, trebuie să ținem cont de câteva reguli simple, dar care ne ajută să prevenim afecțiunile renale.
Bea mai multă apă
Hidratarea corespunzătoare (în medie opt pahare de apă pe zi) este una dintre primele măsuri care ajută la prevenirea bolilor de rinichi. Mai exact, consumul mai mare de apă ajută la diluarea substanțelor din urină, ceea ce împiedică formarea pietrelor la rinichi. În categoria lichidelor se pot include cu ușurință băuturile pe bază de citrice, cum este limonada și sucul de portocale. Acestea conțin citrat, compus ce previne apariția calculilor renali.
Cât mai puțină sare în alimentație
Dacă în cazul lichidelor cantitatea trebuie să fie mai mare pentru a preveni bolile de rinichi, în cazul adaosului de sare din alimentație lucrurile stau total opus. O dietă bogată în sodiu duce în timp la creșterea cantității de calciu din urină, respectiv la formarea pietrelor la rinichi. Important este nu doar să adăugăm mai puțină sare la prepararea mâncărurilor, ci și să evităm alimentele din comerț care conțin cantități mari din acest condiment. Și limitarea consumului de carne ajută la prevenirea bolilor renale.
Ce medicamente trebuie să eviți
Unele pastilele, administrate în mod repetat, pot favoriza apariția bolilor de rinichi. Printre acestea se numără diureticele (sunt folosite pentru a elimina excesul de apă din organism), o parte dintre antibiotice (în special cele folosite pentru tratarea infecțiilor urinare) și analgezicele (la care apelăm pentru a calma durerile).
Alimentele bune pentru rinichi
– varza
– ardeiul gras
– albușul
– fructele de pădure
– sucul de lămâie
– semințele de dovleac
– pepenele
– merele
Sursa: clickpentrufemei.ro