SANATATE | Cum sa stimulezi activitatea ficatului
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Ajuta la protejarea si eliminarea toxinelor din organism. Alimentatia sanatoasa, pe baza de legume si fructe, este esentiala pentru functionarea corecta a ficatului.
Ce trebuie sa stii despre ficat
Localizat in partea dreapta de jos a abdomenului, chiar sub diafragma, ficatul actioneaza ca un detector de minciuni al organismului, oferind informatii corecte despre viata ta de pana acum. Chiar daca pana de curand se credea ca afectiunile ficatului sunt cauzate de consumul de alcool, alimentele bogate in zahar si grasime sunt la fel de periculoase si distrug ficatul.
Functia principala a ficatului este de filtru al intregului organism. Ajuta la curatarea sangelui si la stimularea digestiei si metabolismului. Ficatul se ingrasa atunci cand intreg organismul este supraacaparat de grasime si nu mai este capabil sa se detoxifieze singur.
O dieta bogata in legume verzi, spanac, varza, broccoli si proteine usoare precum lactate degresate, carne de peste sau pui permite ficatului sa functioneze corect si sa nu fie suprasaturat de toxine. Insa, atunci cand timp de mai multi ani dieta ta este compusa din alimente nesanatoase, precum gogosi, burgeri, alimente prajite si procesate, ficatul devine gras si toxic.
Afectiuni precum diabet si obezitate care in mod normal sunt asociate cu o inima bolnava sunt de asemenea in stransa legatura cu un ficat bolnav. De fapt, organismul isi incepe degradarea de la ficat, inainte ca inima sa fie afectata.
Exista insa si o veste buna: ficatul se poate regenera. Trebuie doar sa adopti un stil de viata mai sanatos si sa ai grija la ceea ce mananci.
Iata mai jos doua metode simple prin care poti stimula activitatea ficatul:
1. Bea in fiecare dimineata un elixir revigorant. Pentru aceasta bautura, ai nevoie de 50 ml de apa calda, sucul de la o jumatate de lamaie si o lingurita de sos din ardei iuti. Apa calda stimuleaza digestia, sucul de lamaie contine vitamina C, un antioxidant puternic care calmeaza inflamatiile ficatului si protejeaza de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Sosul de ardei iuti contine capsaicina, care stimuleaza circulatia sangelui si productia anumitor enzime responsabile de detoxifierea ficatului. Aceasta bautura poate fi consumata zilnic, dimineata. Pe langa acesta bautura, este indicat sa limitezi consumul de alimente dulci, grase, sarate si alcool.
2. Consuma zilnic verdeturi, salate si legume crucifere. Printre verdeturile amarui pe care le poti consuma se numara rucola, andivele si spanacul. Gustul amarui al acestor verdeturi ajuta la detoxifierea ficatului si la stimularea bilei. In acelasi timp, aceste verdeturi elimina toxinele din organism.
Legumele crucifere, printre care broccoli, conopida si varza de Bruxelles ajuta de asemenea functia de detoxifiere a ficatului. Alege orice combinatie din aceste verdeturi si legume, pe care sa le consumi atat crude, cat si gatite la aburi. Consumul zilnic al acestor alimente nu numai ca vor stimula activitatea ficatului, dar iti vor imbunatati sanatatea generala.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro