SANATATE | Cum sa pregatesti pielea pentru sezonul rece
Pielea uscata reprezinta una dintre cele mai suparatoare probleme in sezonul rece. Tenul si mainile sunt cele mai afectate zone pe timp de iarna si au nevoie de o ingrijire corespunzatoare pentru ca pielea sa isi mentina supletea. Din fercire, exista o serie de masuri care pot fi luate pentru a proteja pielea in sezonul rece.
De ce se usuca pielea in sezonul rece?
In sezonul rece, pielea este privata de uleiurile naturale pe care le produce. Temperaturile joase, vantul, sistemul de incalzire sau umidititatea redusa sunt factorii principali care cauzeaza uscarea pielii. Atunci cand pielea devine uscata, grasimile care ajuta la sudarea celulelor se pierd. In absenta acestor grasimi, pielea isi pierde elasticitatea.
Astfel, pielea nu se mai poate proteja de factorii nocivi din mediul inconjurator. In timp, pielea uscata se irita si capata un aspect neplacut.
Cum protejezi pielea in sezonul rece
Evita ingredientele dure. Sapunurile, exfoliantele, apa fierbinte sau detergentii pot agrava aspectul pielii uscate. Persoanele care au pielea uscata trebuie sa evite folosirea sapunurilor sau a detergentilor puternici. Aceste produse indeparteaza stratul de uleiuri naturale ale pielii si favorizeaza uscarea acesteia.
Este astfel indicat sa te speli cu apa calduta si sa eviti dusurile si baile fierbinti. Inlocuieste sapunurile cu lotiuni delicate, fara alcool, care nu irita pielea.
Hidrateaza pielea. Hidratarea pielii este esentiala, insa foarte multe persoane uita sa aplice crema, dimineata sau seara. Gaseste crema care ti se potriveste cel mai bine si nu uita sa o aplici, cel putin seara, dupa demachiere.
Cele mai bune creme pentru pielea uscata sunt cele care contin multe grasimi si ceramide. De asemenea, cauta creme care contin si glicerina si saruri hialuronice. Poti alege si creme pe baza de aloe vera si musetel. Dupa ce te speli pe maini, aplica imediat si o crema hranitoare.
Exfoliaza pielea. Chiar daca pielea este uscata, are nevoie de o exfoliere delicata, pentru a indeparta celulele moarte. In absenta acestui procedeu, celulele moarte afecteaza functionarea normala a pielii, astupa porii si astfel favorizeaza acumularea de toxine.
Foloseste produse exfoliante delicate, care contin granule fine, si evita produsele puternic abrazive, care pot rani pielea.
Foloseste un umidificator. Un factor hotarator, care favorizeaza uscarea pielii, este umiditatea scazuta, determinata de vantul rece si de interioarele supraincalzite. Pentru a preveni uscarea aerului, este indicat sa asezi boluri cu apa in apropierea caloriferelor. De asemenea, util se va dovedi si un umidificator.
Consuma alimente hranitoare. Alimentele potrivite nu numai ca iti vor imbunatati aspectul pielii, dar sunt benefice pentru intreg organismul. O dieta dezechilibrata, saraca in vitamine si minerale, afecteaza pielea, care devine flasca si lipsita de vitalitate.
Astfel, este foarte important sa consumi alimente bogate in vitaminele A, C, D si E, care se gasesc in fructe, legume si lactate. De asemenea, acizii grasi omega 3 sunt esentiali pentru inima si piele si se gasesc in somon, macrou, ton sau nuci. Consuma si alimente bogate in antioxidanti, precum rosii, broccoli, kiwi, ardei sau spanac. Nu in ultimul rand, bea multa apa si limiteaza consumul de alcool si cofeina.