Sanatate

SANATATE | Cum sa mananci mai putina carne

Carnea este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Este satioasa, savuroasa si poate fi preparata in numeroase feluri. Carnea, in special cea rosie, este insa si sursa unor probleme grave de sanatate, atunci cand este consumata in exces.

Cum sa mananci mai putina carne:
Elimina anumite tipuri de carne. Feicare dintre noi preferam anumite tipuri de carne, fie ca este carne de porc, pasare sau peste. Pentru inceput, incearca sa elimini din alimentatie carnea pe care o preferi cel mai putin. In weekend-uri te poti rasfata cu o friptura sau cu un burger.

Consuma la felul principal preparate fara carne. In timpul saptamanii, concentreaza-te asupra preparatelor culinare fara carne. Lasagna fara carne este o alegere foarte buna si sanatoasa. Consuma mai mult spanac, supe, tocanite de legume sau paste cu sosuri vegetale.

Mananca carne mai rar. Incearca sa mananci din ce in ce mai putina carne. Inlocuieste sunca de la micul dejun cu un bol de cereale sau o felie de paine cu unt de arahide. Consuma mai multe fructe si legume. Obisnuieste-te sa consumi carne doar trei – patru zile pe saptamana.

Ce mai poti face pentru a reduce consumul de carne:

  • cumpara mai putina carne;
  • invata retete fara carne;
  • consuma zilnic cel putin 3 mese fara carne;
  • consuma mai multe legume.

Alimente cu care poti inlocui carnea:
Pentru aroma:
Carnea adauga o aroma speciala preparatelor culinare. Din fericire, exista numeroase alte ingrediente care ofera savoare mancarurilor. Printre aceste ingrediente se numara rosiile, sosul de soia, parmezanul, branza de capra, untul de arahide, maslinele sau algele.
De asemenea, ciupercile sunt extrem de aromate si pot fi folosite pentru numeroase preparate. Pentru a adauga o savoare speciala mancarurilor, poti mixa cu blenderul cateva ciuperci uscate. Vei obtine un condiment aromat, pe care il poti presara deasupra pastelor sau salatelor.

Pentru gustul afumat:
Multe preparate pe baza de carne au un gust afumat, fiind foarte apreciate si consumate. Pot fi insa inlocuite si cu alte ingrediente.
Astfel, poti adauga savoare preparatelor tale folosind branza afumata, ardei iuti uscati, paprika afumata sau sare aromata.

Pentru textura:
Textura gumoasa a carnii poate fi usor inlocuita cu alte ingredietne din bucatarie. Poti incerca linte, ovaz, ciuperci, ceapa caramelizata, nuci prajite sau legume.

Pentru grasime:
Pentru a adauga o textura si o aroma speciala preparatelor culinare, acestea trebuie sa contina si grasimi sanatoase. Carnea nu este singurul aliment care contine grasime si care sunt extrem de benefice pentru organismul uman.
Printre acestea se numara smantana, iaurtul, laptele de cocos, laptele de soia, nucile, uleiurile, untul.

Pentru condimentare:
Pentru un gust si o savoare aparte, poti folosi la prepararea mancarurilor numeroase condimente si ierburi aromatice.
Sarea este unul dintre cele mai folosite condimente si se gaseste in numeroase varietati. Mustarul este un alt ingredient de baza pe care il poti folosi la prepararea mancarurilor.
Amestecurile de ierburi, lamaile conservate, cafeaua, ardeii rosii copti sau vinul sunt alte ingrediente din bucatarie pe care le poti folosi la condimentarea mancarurilor.

Pentru aciditate:
Acidul din anumite fructe sau legume ajuta la echilibrarea preparatelor culinare, fie ca sunt pe baza de carne, fie ca nu. Foloseste ingrediente precum otet, otet balsamic, suc de lamaie sau suc de portocale.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page