SANATATE | Cum sa alegi ouale cele mai sanatoase
Ouale, alimente considerate sanatoase datorita nutrientilor de calitate pe care ii contin, au ajuns subiect de polemica pe majoritatea mijloacelor mass-media. Problema majora care a ajuns pe masa dezbateriilor a fost aceea ca majoritatea oualor de la noi din tara sunt de calitate proasta, deoarece gainile sunt crescute in medii inchise si hranite fortat.
Din anul 2002, potrivit normelor europene, crescatorii de pasari stampileaza ouale pe care le comercializeaza, cu etichete care semnaleaza provenienta si implicit calitatea oualor. Aceste etichete semnaleaza un numar de la 0 la 4.
Cifrele imprimate pe coaja oualor prezinta urmatoarele semnificatii:
Cifra 0: oua „bio” care provin de la gaini crescute intr-un mediu organic, in aer liber, si hranite cu iarba netrata cu fertilizatori sau pesticide (agricultura biologica). Folosirea de medicamente este strict interzisa.
Cifra 1: oua care provin de la gaini crescute in aer liber, pe timpul zilei. Fiecare gaina are cel putin patru metri unde sa se miste, sa scormone in pamant etc.
Cifra 2: oua care provin de la gaini crescute in hambare speciale, la sol. Acestea au la dispozitie 1 mp si uneori chiar mai putin. Acestia ajung de foarte multe ori sa se bata si chiar sa se manance intre ele.
Cifra 3: oua care provin de la gaini care traiesc in custi foarte mici, inghesuite, fara lumina naturala. Hrana acestora este bazata in mare parte pe ingrasaminte si vitamine pentru a le forta sa creasca si sa produca.
Specialistii in domeniul cercetarii alimentelor au atras atentia asupra faptului ca modurile in care sunt crescute gainile se rasfrang asupra calitatii oualor. Acestia recomanda producatorilor sa nu mai creasca gainile in conditii necorespunzatoare, iar supermarketurile sa ofere alternative consumatorilor, adica oua de la gaini crescute in aer liber.
Oul, primordial pentru echilibrul alimentar
Oul a beneficiat de-a lungul timpului de numeroase studii stiintifice si medicale in ceea ce priveste caracteristicile sale nutritionale. Oul constituie un veritabil cocktail complet de substante nutritive, foarte diversificate.
Vitaminele, mineralele si oligoelementele fac din ou unul dintre alimentele cele mai hranitoare si cele mai complete. Pe langa complexul de vitamina B, oul furnizeaza de asemenea si vitaminele A, D, E si K, cat si micro-nutrienti cum sunt carotenoidele.
Din punct de vedere energetic, un ou de 60 g furnizeaza in jur de 85-90 de kcalorii (75 din galbenus si 15 din albus) si un aport proteic de sapte grame.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro