Sanatate

SANATATE | Cum recunoști mușcătura de căpușă și ce ai de făcut dacă ai găsit una pe tine. Trebuie să citești dacă ai fost la iarbă verde!

Ştirile tot mai dese despre pericolul muşcăturilor de căpuşă nu ar trebui să te alarmeze exagerat. De fapt, pericolul este destul de scăzut, după spusele specialiştilor.

Cu siguranţă ai auzit despre boala luI Şerban Ionescu sau despre jurnalistul din Sibiu ucis de boala Lyme după o muşcătură de căpuşă, cazuri care ne sperie pe toţi. De fapt, asemenea poveşti ajung subiect de ştiri tocmai pentru că sunt rare.

Muşcătura de căpuşă nu este un pericol atât de mare pe cât am ajuns să credem, pericolul de infectare cu boala Lyme fiind de numai 1,2 -1,4 %, explică dr.  Nirvana Georgescu, Medic Primar Pneumologie REGINA MARIA Reţeaua Privată de sănătate.

Există mai multe tipuri de căpuşe, dintre care numai unele pot transmite infecţii. Riscul de dezvoltare a acestor infecţii depinde de arealul geografic, anotimp, tipul de căpuşă, iar, în cazul bolii Lyme, de cât de mult timp a stat căpuşa ataşată de piele”, mai spune medicul.

Căpuşele pot transmite o infecţie numai dacă au stat ataşate de piele suficient de mult timp pentru a se hrăni cel puţin o dată. “Tipul de căpuşe care transmit boala Lyme au nevoie de minim 36 ore pentru a se hrăni cu sânge”, ne linişteşte dr. Nirvana Georgescu.

Aşadar, dacă ieri ai fost la picnic, iar azi găseşti o căpuşă pe piele, însemnă că nu există pericol de Lyme, căci insecta nu a avut timp să se hrănească.

De asemenea, conform medicului, nu poate transmite boala Lyme o căpuşă:

• care nu a fost strâns ataşată,
• care doar se deplasează pe piele
• care este moale şi de dimensiuni mici
• care nu este plină de sânge în momentul îndepărtării.

Doar căpuşele strâns ataşate de piele şi care au terminat procesul de hrănire sau sunt aproape de finalul procesului pot transmite boala Lyme. După ce ajunge pe piele, căpuşa are nevoie de minim 36 ore pentru a putea să transmită boala Lyme”, spune dr. Nirvana Georgescu.

Chiar dacă insecta a stat suficient de mult pe piele ta, nu înseamnă că vei trăi toată viaţa cu teama bolii Lyme pentru că există tratament profilactic. “În cazul în care căpuşa a stat sufficient de mult timp ataşată de piele şi există riscul de infectare, se recomandă administrarea antibioticoprofliaxiei la recomandarea medicului. Tratamentul profilactic poate fi început în primele 72 ore de la observarea muşcăturii”, declară medicul.

Sursa: www.unica.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page