SANATATE | Cum poți preveni osteoporoza
La 20 și ceva de ani poți avea foarte multe planuri: să termini o facultate, să te ocupi de carieră, să îți întemeiezi o familie. Deci e de înțeles că prevenirea osteoporozei nu este pe lista ta de priorități. Totuși, poți face câteva modificări inteligente ale stilului de viață, care te vor ajuta mai târziu.
Cum poți preveni osteoporoza și ce este ea?
Când suntem tineri, țesutul osos este în permanență resorbit și regenerat prin schimbarea constantă a structurii sale, astfel încât este ușor să contribui la întărirea scheletului. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, acest proces încetinește, iar țesutul osos se pierde mai repede decât este construit unul nou. Pentru unii oameni, această deteriorare face ca oasele să devină deosebit de fragile și poroase – afecțiunea purtând numele de osteoporoză. Persoanele cu această boală sunt mai predispuse la ruperea oaselor, în special din șolduri și din încheieturile mâinilor și pot experimenta, de asemenea, durere, mobilitate limitată și postură încovoiată.
Cum poți preveni osteoporoza? Femeile sunt cel mai afectate
Osteoporoza poate afecta atât bărbații, cât și femeile, la vârste diferite, dar cel mai predispuse sunt femeile care au trecut prin menopauză. Nivelul de estrogen scade în timpul menopauzei, iar experții cred că hormonul ajută la menținerea densității osoase. Vestea cea bună este că există o mulțime de lucruri pe care le poți face la 20 de ani pentru a consolida oasele și pentru a reduce riscul de a avea osteoporoză mai târziu.
Cum poți preveni osteoporoza? Fii activă!
Să fii activă este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea oaselor. „S-a dovedit că activitatea fizică are efecte benefice asupra sănătății oaselor”, spune dr. Adimoolam. Potrivit unui studiu de la Universitatea Brigham Young, exercițiile care implică sărituri sunt cel mai indicate, acestea pot îmbunătăți semnificativ densitatea minerală osoasă la femeile aflate la premenopauză.
Cum poți preveni osteoporoza? Adoptă un regim de viață sănătos
Calciul și vitamina D sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor, de aceea este recomandat să consumi zilnic alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate, dar și varza creață, migdalele și portocalele. Alimentele bogate în vitamina D includ somon și alte soiuri de pește gras, ouă și cereale fortificate. Alte alimente bune pentru oase: banane (potasiu poate ajuta la creșterea rezistenței osoase prin reducerea resorbției), prune (vitamina K poate promova sănătatea oaselor), și ulei de măsline (acesta conține un compus numit oleuropein, care ar putea preveni pierderea de masă osoasă).
Cum poți preveni osteoporoza? Ai grijă la greutate
Femeile subponderale sunt expuse riscului de a dezvolta osteoporoză mult mai devreme, decât cele normoponderale. De asemenea, cercetările recente de la Harvard au descoperit că femeile supraponderale, aflate în premenopauza, care au avut probleme cu grăsimea de pe abdomen, au densitatea osoasă scăzută.
Sursa: www.clickpentrufemei.ro