SANATATE | Cum e mai bine să mănânci legumele, crude sau gătite
Unele legume trebuie consumate crude astfel încât să te bucuri de toți nutrienții conținuți, în timp ce altele au nevoie de puțină căldură care să scoată ce e mai bun din ele. Iată câteva exemple!
Roșii – gătite
Licopenul, pigmentul care oferă culoare roșiilor, oferă protecție împotriva anumitor tipuri de cancer – de prostată, în special – și te protejează de bolile de inimă.
Atunci când sunt gătite într-o tigaie, cu puțin ulei de măsline, roșiile eliberează licopenul în contact cu căldura, motiv pentru care substanța este mai ușor de absorbit de corp.
Broccoli – crud
Alături de varză, conopidă, kale și varza de Bruxelles, broccoli se poate consuma atât gătit, cât și crud. Însă, ideal este să consumi broccoli în stare crudă, întrucât procesul de gătire distruge mirosinaza, o enzimă care ucide celulele canceroase.
Morcovii – gătiți
Studiile arată că, în contact cu căldura, morcovii eliberează mai mult betacaroten, un compus pe care organismul îl transformă în vitamina A.
Spanacul – crud
Spanacul este o sursă bogată de potasiu, vitaminele A și C, magneziu și mangan, precum și acid folic. Consumat crud, corpul va absorbi mai ușor fierul, calciul și magneziul din conținut.
Varza de Bruxelles – gătită la aburi
Varza de Bruxelles face parte din familia legumelor crucifere alături de varză, conopidă și kale și abundă în nutrienți precum vitamina C, B6 și acid folic. Fiind deosebit de hrănitoare, varza de Bruxelles se gătește la aburi, nu mai mult de 5 minute.
Ardei – crud
Conținutul bogat de vitamina C se pierde în contact cu căldura și apa, aceasta fiind o vitamină solubilă.