SANATATE | Cum deosebim răceala de viroză sau gripă
Toţi am avut, la un moment dat, nasul înfundat, usturime în gât şi febră, însă fără să ştim dacă este vorba despre o simplă răceală, viroză de sezon sau gripă.
Trebuie să învăţăm să facem diferenţa între o răceală, o viroză respiratorie şi o gripă şi, mai ales, care sunt remediile prin care putem lupta împotriva lor.
Care este diferenţa între aceste afecţiuni
“O simplă răceală se va manifesta pe parcursul întregului an, cu precădere vara. În schimb, gripa apare mai mult în perioada noiembrie-februarie, când sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbărilor bruşte de temperatură. Virozele respiratorii se transmit în special prin contactul direct sau indirect cu persoana contaminată, sunt prezente tot timpul anului şi depind foarte mult de imunitatea organismului”, explică dr. Tania Bejan, imunolog Ropharma.
Simptome distincte
Răceala este o infecţie virală provocată, în special, de rinovirusuri ce afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele şi căile respiratorii. Simptomele apar la trei zile de la infectare şi se manifestă printr-o stare de disconfort, usturimi ale faringelui şi rinoree. Când infecţia virală afectează exclusiv căile aeriene superioare prin strănut, nas înfundat şi secreţii, vorbim despre o viroză respiratorie. “Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal. Ea se manifestă ca o infecţie a plămânilor şi a căilor respiratorii”, spune dr. Bejan.
Cu ce ne tratăm
Antibioticele nu sunt eficiente în răceli, gripă şi viroze respiratorii decât dacă există şi o infecţie bacteriană asociată acestora. “Acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare decât beneficii. Când organismul luptă cu o afecţiune virală, se poate instala şi o suprainfecţie bacteriană din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar în acest caz este utilă administrarea antibioticelor. Vă puteţi trata şi cu Septogal, pentru că uleiurile volatile de mentă, pin, mentol şi lactoferina sunt eficiente în infecţiile bacteriene, fungice sau virale cu localizare bucofaringiană”, explică imunologul.
“Gripa debutează brusc, cu febră peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap şi musculare, tuse, oboseală şi lipsa poftei de mâncare.” – Dr. Tania Bejan
“Răceala dispare într-o săptămână, iar gripa poate ţine şi câteva săptămâni.” – Dr. Tania Bejan
12 la sută din populaţie este afectată, anual, de virusul gripal, iar boala se manifestă prin tuse, migrene şi stare generală de rău.