SANATATE | Criză de medicamente în spitale. Pacienţii, nevoiţi să vină de acasă cu medicamentele
Pacienţii spitalului Clinic Municipal Oradea au de suferit din cauza scăderii preţurilor medicamentelor. Furnizorii nu au livrat produsele farmaceutice, aşa că magazia unităţii este aproape goală. Medicamentele mai ajung doar pentru cel mult două săptămâni. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că de vină ar fi conducerea spitalului.
Municipalitatea şi directorul economic al spitalului municipal din Oradea au anunţat că pacienţii incluşi în programele naţionale de onocologie, hepatită sau HIV ar putea să fie nevoiţi să-şi cumpere medicamentele în viitorul apropiat. Stocul existent ajunge doar pentru două săptămâni.
“Am făcut comenzi firmelor pentru a ne livra medicamente la noile preţuri. Firmele practic refuză să facă acest lucru. Ca atare suntem în imposibilitatea de asigura toate medicamentele pacienţilor noştri”, a afirmat Ilie Blojan, primarul din Oradea.
De asemenea, Maria Silaghi, directorul economic al spitalului, a explicat că firmele le spun că sunt în imposibilitate de a livra medicamente la acele preţuri.
Situaţia la spitalul orădean riscă să devină tragică pentru bolnavii cronici, a căror viaţă depinde de medicamentele nelivrate.
Magazia spitalului este deja aproape goală, iar bolnavii de hepatită, cancer sau SIDA mai au cel mult două săptămâni de tratament asigurat. 80 de medicamente lipsesc de aici.
Conducerea spitalului a informat deja Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate. Reprezentanţii ministerului spun că managementul spitalului este de vină pentru lipsa medicmanetelor.
În acelaşi timp, reprezentanţii Minsiterului Sănătăţii spun că de vină este managerul spitalului.
“M-a sunat ieri doamna director economic care nu ştia de faptul că, având negaţie de la producătorii de medicamente, poate organiza o nouă licitaţie şi să achiziţioneze produsele respective în regim de urgenţă”, a afirmat Alin Tucmeanu, secretar de stat ministerul Sănătăţii.
Un ordin al Ministrului Sănătăţii din luna iunie a stabilit reducerea preţurilor maxime ale medicamentelor. Unele scăderi ajung şi la 20 la sută.
Sursa: realitatea.net