SANATATE | Cozile de cireşe, diuretic fără reţetă
Infecţiile urinare dar şi alte probleme de sănătate se pot ameliora dacă urmezi cure prelungite cu un remediu luat din natură: cozile de cireşe. Fitoterapeuţii recomandă ceaiurile din cozi de cireşe pentru efectele sale diuretice, ajutând astfel în tratarea mai multor boli.
De ce sunt cozile de cireşe unul dintre cele mai eficiente diuretice naturale? Pentru că ele conţin săruri de potasiu, flavonoizi (substanţe cu efect antioxidant) şi taninuri. În aceste condiţii putem spune că rinichii sunt „răsfăţaţii“ ceaiului din cozi de cireşe, pentru că ei beneficiază din plin de efectele lor diuretice, antiinflamatoare şi antioxidante.
Adjuvant în tratarea infecţiilor urinare
Printre bolile care pot fi tratate cu ceai sau decoct de cozi de cireşe se numără infecţiile urinare (sau popular cunoscute sub numele de cistită), uretritele (infecţii ale uretrelor) şi nefrita (boală inflamatoare a rinichilor).
Prepară un decoct din 40 de cozi de cireşe în 500 ml de apă fiartă timp de 10 minute. Dă deoparte 20-25 de minute şi bea timp de 2 săptămâni. Poţi consuma acest decoct şi în cazul durerilor la nivelul rinichilor sau al colicilor renale şi microlitiazelor (nisip la rinichi).
În cazul litiazei renale şi a retenţiei de apă prepară un decoct din 50 de cozi de cireşe fierte în 500 ml de apă. După 15 minute de clocot, strecori şi bei când s-a mai răcit, pe parcursul întregii zile.
Fitoterapeuţii spun că efectele decoctului se intensifică dacă se adaugă frunze de merişor, seminţe de măceşe, frunze de mesteacăn şi coada calului. Rezultatele se vor vedea chiar din primele zile de cură, pe care o ţii 30 de zile. Acest tratament poate fi administrat şi celor care au nivelul de uree şi cel de creatinină crescute.
Ameliorează durerile de stomac
Ceaiul din cozi de cireşe poate regla unele afecţiuni digestive. În diaree, fitoterapeuţii recomandă un ceai preparat dintr-o lingură de cozi de cireşe fierte timp de 5 minute în 200 ml de apă. Efectele ar trebui să apară după câteva ore de la administrare. În cazul durerilor de stomac se recomandă un ceai din 1-2 linguri de cozi de cireşe fierte în 250 ml de apă, timp de 15 minute şi din care bei 1 cană pe zi.
Au efect anticelulitic
Pe lângă efectul diuretic, cozile de cireşe au şi proprietăţi depurative, ajutând la eliminarea reziduurilor din sânge şi a depozitelor de grăsime. Cel mai simplu ar fi să bei zilnic, timp de o lună câte o cană de ceai de cozi de cireşe pe care îl prepari astfel: fierbi 1 lingură de cozi de cireşe în 300 ml de apă şi scurgi.
Dar trebuie neapărat să urmezi sfatul medicilor de a bea 2 litri de apă pe zi pentru a evita deshidratarea. În paralel, poţi mânca zilnic până la 2 kilograme de cireşe pentru că ele conţin 90% apă şi au puţine calorii. Lupta cu celulita va da însă rezultate în timp, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţi.
Eficace în cazul măririi prostatei
O mare problemă pentru bărbaţii trecuţi de 50 de ani este mărirea prostatei. În acest caz, fitoterapeuţii americani recomandă un ceai din 30 de cozi de cireşe, 300 ml de apă şi lămâie. Fierbe cozile în apă timp de 5 minute.
După aceea, lasă să se răcească, filtrează şi adaugă 5 picături de lămâie. Urmează tratementul timp de 2 luni. Cel mai important sfat în cazul acestui remediu este că trebuie să foloseşti cozile de la cireşele obişnuite, nu de la cele acrişoare sau cele negre.
De ajutor în cazul colesterolului mărit
Dacă eşti în căutarea unui remediu care să dea rezultate în cazul colesterolului mărit, prepară un ceai din 20 g săpunăriţă şi gălbenele, 40 de cozi de cireşe, 50 g frunze de anghinare, 50 g frunze de creţuşcă şi 40 g frunze de vulturică.
Din acest amestec pui 4 linguri într-un litru de apă clocotită. Laşi la fiert 3 minute, apoi la infuzat alte 15 minute. Bei câte 2 căni pe zi timp de 2 luni.
Atenţie! Nu bea ceai din cozi de cireşe dacă ai pietre mari la rinichi! Posibila migraţie a lor poate provoca blocaje.
Bine de ştiut! Consumă ceai din cozi de cireşe şi pentru calmarea tusei agresive. Prepară un decoct dintr-o linguriţă de cozi de cireşe şi 200 ml de apă fierte 5 minute. Bea când s-a mai răcit, în câteva doze, pe parcursul întregii zile.
Sursa: clicksanatate.ro