Sanatate

SANATATE | Consumul de paine si sanatatea

Painea si produsele de panificatie sunt printre principalele surse de calorii din dieta noastra si sunt adesea responsabile pentru problemele de sanatate si kilogramele in plus.

Painea este insa bogata in carbohidrati, fibre, vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic, nutrienti care lipsesc adesea din dieta multor persoane.
Care este insa adevarul despre paine si produsele de panificatie? Cat trebuie sa consumam si de unde incep problemele?

Iata ce trebuie sa stii despre paine:

Painea si poftele alimentare
Daca iti place painea, insa esti supraponderal, acest obicei alimentar accetueaza problema ta de greutate si lupta cu kilogramele in plus. In zilele noaste, tot mai multe persoane se refugiaza in consumul de paine si carbohidrati complecsi. Atunci cand ne este foame, suntem obositi sau stresati tindem sa consumam produse din paine.
Insa, cu cat consumam mai multa paine, cu atat pofta de mancare este mai mare. Pentru problemele de greutate vinovate sunt produsele de panificatie rafinate, precum painea alba, covrigii sau biscuitii. Astfel, pentru a slabi, specialistii recomanda consumul de cereale integrale , care sunt bogate in fibre.

Painea si diabetul
Numeroase studii leaga consumul excesiv de paine cu aparitia diabetului, care este reprezentat de cantitati mari de zahar in sange care afecteaza vasele de sange si organele. Consumul oricarui tip de carbohidrati mareste nivelul de zahar din sange si stimuleaza eliberarea de insulina. Zaharul si produsele de panificatie rafinate maresc nivelul de zahar din sange mult mai repede decat carbohidratii complexi, care se gasesc in fructe si legume.
Carbohidratii complexi sunt digerati mult mai lent, iar posibilitatea de a mari nivelul de zahar din sange este extrem de limitata. Acest lucru este extrem de important pentru persoanele care sufera de diabet. Specialistii recomanda astfel reducerea consumului de paine si produse de panificatie rafinate, precum paine alba. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa consume paine din cereale integrale, care sunt bogate in fibre.

Painea si intoleranta la gluten
Unele persoane nu pot consuma paine din cauza intolerantei la gluten. In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar percepe glutenul ca un factor periculos, care ataca tesuturile organismului uman. Glutenul afecteaza intestinele si modul in care alimentele sunt digerate.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa evite consumul de produse cu gluten, care se gaseste in majoritatea produselor din paine.

Cata paine sa consumam
Specialistii sunt de parere ca putem avea o alimentatie sanatoasa si fara a consuma paine, atata timp cat aducem organismului un aport important de fibre, vitamine si minerale. De asemenea, nu trebuie sa renuntam total la paine pentru a avea o alimentatie corecta si o greutata normala.
Painea trebuie insa consumata cu moderatie, chiar daca este realizata din cereale integrale. Pentru o persoana normala, care are o dieta de 2000 de calorii pe zi, 5 – 6 felii de paine integrala sunt suficiente.

Cum sa alegem cea mai buna paine

  • alege produse din cereale integrale, precum paste integrale, orez brun, paine din tarate;
  • citeste bine ingredientele de pe produsele de panificatie, deoarece multe produse contin melasa care confera culoarea inchisa;
  • alege produse de panificatie care contin cel putin 3 grame de fibre pentru o portie.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page