Sanatate

SANATATE | Cine poate dona sânge

Te-ai decis să donezi sânge? Trebuie să ai peste 55 de kilograme dacă ești femeie și să nu fi avut boli infecțioase. Știai că persoanele care donează sânge au o imunitate mai bună?

La o singură donare, se recoltează 450 ml de sânge, cantitate considerată sigură și care se reface repede. În cel mai „rău” caz, în cel mult o lună, spun specialiștii. Pentru a putea dona, persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi să se încadreze din punct de vedere al greutăţii între 55-100 kg (femei) şi 60-110 kg (bărbaţi).

Donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele trei luni intervenţii chirurgicale, dar nici să fi avut afecţiuni precum hepatită (de orice fel), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, probleme cardiace sau ale pielii ori bruceloză. De asemenea, persoanele care au miopie cu peste -6 dioptrii nu pot dona.

Donatorul nu trebuie să aibă alergii, să nu se fi vaccinat în ultimele două săptămâni şi să nu fie răcit în momentul donării.

,,O şedinţă de recoltare durează în medie 50 de minute. După donare, pacientul trebuie să se hidrateze cât mai bine, pentru a înlocui volumul de sânge pe care l-a donat”, ne-a spus medicul Andi Rosin, directorul general al Institutului Naţional de Transfuzie Sangvină.

Beneficiile donării

Știai că donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%?
Donarea nu numai că ajută la salvarea altor vieţi, însă este şi recomandată persoanelor hipertensive care nu urmează un tratament pentru această afecţiune.

După fiecare donare, sângele din corp se „reîmprospătează”. Astfel, capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor este mult mai mare.

Femeile pot dona de 3 ori pe an

Femeile pot dona într-un an de trei ori, în timp ce bărbaţii de patru ori. Pentru fiecare donare, persoana primeşte o adeverinţă pentru o zi liberă de la serviciu (o scutire de frecvenţă în cazul elevilor/studenţilor), tichete de masă şi reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, pentru o lună.

,,Pe lângă analizele gratuite, la cererea pacientului se mai pot face şi radio¬grafie pulmonară şi EKG”, mai spune medicul Rosin.

Înainte…

Cu o zi-două înainte de recoltare mergi să faci analizele gratuite, care includ hemograma, VSH-ul, toate analizele de biochimie, antigenul anti-HVB, anti-HVC, testul HIV şi electrocardiograma.

În seara dinaintea donării, este indicat să iei o masă uşoară, care să includă alimente bogate în fier, precum carne roşie, peşte, ficat, fasole sau cereale îmbogăţite cu fier.

– Evită mâncărurile grase sau îngheţata, deoarece pot influenţa rezultatul testelor pentru infecţii.

– Bea cât mai multe lichide, însă nu opta pentru cafea, ceai sau alte băuturi ce conţin cofeină.

– Dormi suficient şi încearcă să ai un somn odihnitor.

…şi după donare

– Imediat după recoltare mănâncă ceva consistent şi bea cât mai mult lichide pentru a te rehidrata.

– Dacă te simţi ameţit, stai întins în pat timp de câteva minute.

– În cazul în care apar sângerări sau vânătăi sub piele, poţi să aplici comprese reci în primele 24 de ore după donare .Evită exerciţiile sau ridicarea de greutăţi timp de cinci ore de la recoltarea de sânge.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page