Important

SANATATE | Chipsurile pot favoriza aparitia cancerului. Descopera si alte alimente cu acelasi efect

Food Standards Agency (FSA) a publicat rezultatele unui studiu privind nivelul de acrilamida si furan dintr-o gama de produse alimentare din Marea Britanie. Raportul arata o tendinta de crestere a nivelului de acrilamida in alimentele pentru copii pe baza de cereale (cu exceptia biscuitilor), si o reducere in alte produse, cum ar fi produsele de cartofi pentru gatit acasa.

Potrivit expertilor, chips-urile ar trebui gatite doar pana cand ajung la o culoare aurie. Produsele de panificatie si painea prajita, de asemenea, ar trebui sa aiba o nuanta deschisa.

Studiul FSA a indicat 13 produse care contin un nivel ridicat de acrilamida, printre acestea regasindu-se chipsurile cu diverse arome, unele sortimente de biscuiti cu ghimbir si cafeaua instant.

Specialistii sustin ca organismul nostru este expus unor niveluri mici de acrilamida de decenii intregi, iar o alimentatie bogata in fructe si legume poate preveni cancerul si ca produsele ar trebui eliminate din dieta noastra.

Unii producatori precum Heinz si McVitie au luat la cunostinta de recomandarea FSA si au schimbat retetele produselor, insa altii, intre care si Nestle, au sustinut ca este imposibil sa faca acest lucru fara a afecta gustul si calitatea produselor lor.

FSA a cerut UE si Autoritatii Europeana pentru Siguranta Alimentara sa efectueze anual astfel de teste.

Acrilamida este o substanta chimica produsa in mod natural in alimente, ca urmare a gatitului la temperaturi mai mari de 120°C. Mai multe produse alimentare, inclusiv cereale, cafea , cartofi prajiti, si produse de patiserie contin acrilamida. Nu veti gasi acrilamida pe lista de ingrediente, intrucat aceasta nu se adauga la aceste alimente, ci doar se formeaza atunci cand anumite tipuri de alimente sunt prajite, coapte.

Cele mai ridicate niveluri constatate pana in prezent au fost in alimente care contin amidon (cartofi si produse din cereale).

Furanul este o substanta aromatica ce se formeaza in timpul tratamentului termic al alimentelor si bauturilor care contin grasimi polinesaturiate, zaharuri si acid ascorbic si care s-a dovedit a fi cancerigena la testele realizate pe animale. Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor,  produsele cu cantitati mari de furan sunt cafeaua si formulele de lapte pentru bebelusi. Cantitati mai mici au fost descoperite in conserve de macrou si sardine in sos tomat, carne la conserva, produse lactate (in special in cele indulcite), orez, supa de tomate.

 

bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page