SANATATE | Chiar si unele alimente sanatoase te pot imbolnavi. Iata care sunt acestea!
Unele alimente sanatoase, pe care nutritionistii le recomanda in cadrul unui meniu echilibrat, pot avea si efecte negative asupra organismului si iti pot creste riscul de diabet de tip 2, dar nu in orice conditii. Doar daca le consumi in exces poti avea de suferit de pe urma lor, anunta o echipa de cercetatori francezi.
O dieta bogata in carne, peste, branza, oua si paine poate favoriza aparitia diabetului de tip 2, chiar daca incluzi in alimentatia ta si o cantitate generoase de legume si fructe. Motivul: aceste alimente sanatoase sunt acide si destabilizeaza pH-ul organismului.
Relatia dintre pH, alimente acide si alimente alcaline
pH-ul organismului este cel care controleaza diverse procese naturale, iar starea lui este influentata de obiceiurile de zi cu zi si de alimentatie. In stomac, exista un mediu acid si unul alcalin. Pentru a-ti mentine starea de sanatate si a te feri de boli, proportia dintre cele doua medii ar trebui sa fie 30% fata de 70%, adica ar trebui sa consumi mai multe alimente alcaline, decat acide.
Nu ar trebui sa excluzi total alimentele acide din meniul tau, intrucat consumate in portii rezonabile, alaturi de alimentele alcaline, ele furnizeaza organismului o serie de nutrienti esentiali. Cand ai o dieta echilibrata, care contine proteine, fibre, carbohidrati, fructe si legume, alimentele acide si cele alcaline se neutralizeaza reciproc, deci starea de sanatate nu iti este afectata.
Consumul excesiv de alimente acide favorizeaza diabetul de tip 2
Potrivit unui studiu realizat de expertii Centrului de Cercetare si Epidemiologie din cadrul Institutului National de Sanatate francez, un consum excesiv de alimente acide favorizeaza dezvoltarea diabetului de tip 2.
Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci cand pancreasul produce o cantitate suficienta de insulina, dar pe care organismul nu o poate folosi eficient. Insulina este hormonul care metabolizeaza glucidele si le transforma in energie, insa atunci cand nu este folosita corespunzator, duce la cresterea nivelului de zahar din sange.
Studiul francezilor arata ca persoanele care au o dieta bogata in alimente acide au cu 56% mai multe sanse de a dezvolta diabetul de tip 2, fata de cele care au o dieta saraca in alimente acide.
Cercetarea a fost realizata pe parcursul a 14 ani, pe 66.000 de femei. Din cele 1372 de femei care au fost diagnosticate cu diabet de tip 2 in acest interval, 25% au consumat in mod regulat si in cantitati destul de mari carne si branzeturi.
Alimentele acide
Dintre alimentele acide, in capul listei se pozitioneaza parmezanul, un sortiment de branza foarte indragit in bucataria mediteraneana. Branza cheddar, branza gouda, branza Camembert, pastravul, fulgii de ovaz, carnea de pui, ouale, carnea slaba de porc, carnea de vita, heringul, spaghetele, fideaua cu oua, fulgii de porumb, orezul alb, painea de secara, iaurtul si laptele integral completeaza lista dealimente acide.
Un consum rational al acestor alimente nu iti va creste riscul de a dezvolta diabetul de tip 2.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro