Sanatate

SANATATE | Cele mai PERICULOASE obiceiuri care îţi distrug creierul

Fara sa-ti dai seama, anumite lucruri pe care le faci zilnic iti erodeaza creierul si capacitatea lui de a functiona la cote optime. Astfel, iti reduci capacitatile cognitive si, odata cu avansarea in varsta, pot aparea tulburari degenerative.

Iata care sunt cele mai periculoase 10 obieceiuri care iti distrug creierul.

1. Nu ai ganduri stimulative

Gandirea este cel mai bun antrenament al creierului. Gandeste-te la diverse lucruri, analizeaza, scrie, exploreaza, antreneaza-ti curiozitate, astfel incat creierul sa lucreze si sa fie intotdeauna proaspat. Daca nu-ti folosesti creierul, acesta isi micsoreaza marimea, ca orice muschi.

2. Nu mananci micul dejun

Persoanele care nu mananca dimineata au un nivel foarte scazut al glicemiei, ceea ce inseamna ca la creier nu ajung suficienti nutrienti. Cu timpul, absenta micului dejun duce la degenerarea creierului.

3. Prea multa mancare

Nici extrema cealalta in care mananci foarte mult nu este sanatoasa pentru organism in general si pentru creier in special. Si asta pentru ca elementele care sunt in plus si nu sunt folosite de catre organism incep sa se depuna pe artere, ingrosandu-le si astfel sangele nu va mai circula corespunzator. Iar un creier neoxigenat este un creier fara putere.

4. Fumatul

Fumul de tigara nu afecteaza numai plamanii, ci si creierul. Substantele din tigari interfereaza cu celulele, facand creierul sa se micsoreze.

5. Consum mare de zahar

Dulciurile sunt si ele daunatoarea creierului pentru ca intrerupe absorbtia in organism a proteinelor si nutrientilor. Astfel, creierul nu se dezvolta corespunzator.

6. Lipsa somnului

Lipsa somnului accelereaza distrugerea celulelor creierului. Cu cat mor mai multe celule, cu atat pierzi mai multe amintiri stocate.

7. Dormi cu capul acoperit

Daca ai obiceiul sa-ti tragi patura peste cap atunci cand dormi, afla ca ai sanse foarte mari sa ajungi la dementa inainte de a face 70 de ani. Explicatia este simpla. Creste concentratia de dioxid de carbon si astfel, la creier, ajunge din ce in ce mai putin oxigen.

8. Nu vorbesti

Actiunea de a vorbi stimuleaza foarte mult creierul. Asa ca daca esti o persoana tacuta, creierul nu-ti functioneaza la capacitate maxima.

9. Muncesti cand esti bolnav

Stim cu totii cati oameni se duc la munca bolnavi. Nu doar ca pun in pericol sanatatea colegilor, insa isi pot “defecta” si creierul. Atunci cand esti bolnav, odihneste-te. In acest fel, ii dai voie creierului si intregului sa se refaca.

10. Poluarea

Creierul este cel mai mare “consumator” de oxigen, ca atare, cea mai mare parte din aerul poluat pe care il  respiram ajunge in creier, scazandu-i astfel eficacitatea.

Sursa: rtv.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page