SANATATE | Cele mai periculoase alimente pentru creier
Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata.
Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente.
1. Bauturile bogate in zahar
Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide.
Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea dezvoltarii bolii Alzheimer.
Unele studii sustin ca nivelurile crescute de zahar in sange pot creste riscul dezvoltarii bolii Alzheimer independent de prezenta diabetului zaharat de tip 2, prin simpla diagnosticare a sindromului metabolic.
Un consum exagerat de fructoza poate duce la rezistenta insulinica la nivelul creierului, inflamatie si la reducerea anumitor functii cerebrale precum memoria, abilitatea de invatare si formarea de noi neuroni.
2. Carbohidratii rafinati
Glucidele simple sau carbohidratii rafinati se gasesc in cantitati mari in alimentele procesate, cum este faina alba. Aceste tipuri de glucide au un indice glicemic mare, insemnand ca se vor digera repede, provocand o crestere rapida a glicemiei si a eliberarii insulinei. De asemenea, daca sunt consumate excesiv, aceste alimente au o incarcare glicemica mai mare.
Cercetarile arata ca o dieta bogata in alimente cu indice glicemic si incarcare glicemica mare afecteaza functionarea creierului. Una dintre teorii incrimineaza inflamatia la nivelul hipocampului produsa de grasimile simple. Hipocampul este zona cea mai importanta din creier implicata in memorie, dar si la raspunsul la foame sau satietate.
Creierul copiilor este cel mai afectat din punctul acesta de vedere, deoarece se afla in plina dezvoltare, carbohidratii simpli in exces scazandu-le performantele scolare si inteligenta non-verbala.
O solutie pentru reducerea acestor compusi din dieta ar fi inlocuirea lor cu alternative sanatoase precum legumele, fructele si cerealele integrale.
3. Aspartamul
Aspartamul este un indulcitor artificial folosit in multe produse „fara zahar”. Aceste produse sunt folosite de persoanele care doresc sa slabeasca sau care sufera de diabet zaharat.
Compusii aspartamului, fenilalanina, metanolul si acidul aspartic pot avea influente independente asupra sanatatii atunci cand sunt prezente in exces. Fenilalanina poate trece bariera hematoencefalica si poate deregla producerea de neurotransmitatori.
Totusi, studiile care incrimineaza aspartamul sunt doar corelationale, fara a dovedi vreo cauzalitate a consumului de aspartam asupra sanatatii creierului. Ele arata o asociere intre dieta bogata in aspartam si starile de iritabilitate, depresie sau scaderea capacitatilor mintale. De asemenea, s-a demonstrat cresterea stresului oxidativ in studiile pe animale.
Ghidurile sustin ca o cantitate de aspartam mai mica de 3,4 grame pe zi (pentru o persoana de 70kg) este sigura pentru sanatate.
4. Alimente bogate in grasimi trans
Grasimile trans sunt un tip de grasimi produse prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. Ele sunt prezente in mod natural in carne sau lactate, dar acestea nu reprezinta o problema, ci acele grasimi trans artificiale gasite in margarina, prajituri, cartofi prajiti, gogosi, snacksuri sau chiar semi-preparate cum este pizza congelata.
Chiar daca stiinta e discutabila in ceea ce priveste efectul acestui tip de grasime asupra sanatatii creierului, efectele negative asupra altor aspecte ale sanatatii, precum sanatatea cardiovasculara si inflamatia, sunt incontestabile. Asocieri pozitive au fost regasite si intre consumul ridicat de grasimi saturate si pierderea memoriei.
Vestea buna e ca avem un fel de antidot – acizii Grasi Omega 3 – care se pare ca protejeaza impotriva declinului cognitiv prin compusii lor anti-inflamatori. Asadar, inclinati balanta inspre consumul de grasimi nesaturate si includeti alimente care contin acizi grasi Omega-3 precum pestele, nucile sau semintele de chia.
5. Alimentele procesate
Toate produsele alimentare care sunt procesate intens au un continut mare de sare, zahar si grasimi. Aceste alimente sunt bogate in calorii, dar sarace in alti nutrienti si produc crestere ponderala, mai ales in jurul organelor. Grasimea viscerala a fost asociata cu o scadere masurabila a tesutului cerebral chiar si in stadiile primare ale sindromului metabolic.
Ingredientele nesanatoase din alimentele procesate pot scadea metabolismul glucozei la nivel cerebral si contribuie la dezvoltarea bolilor degenerative. Mecanismul prin care fac acest lucru este reducerea productiei de BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), o molecula care ajuta la hranirea si intretinerea celulei nervoase.
Dieta mediteraneana a fost dovedita in protejarea impotriva declinului cognitiv, iar dieta vestica, din pacate, face exact opusul.
6. Alcoolul
Discutia despre efectele alcoolului asupra sanatatii este una aprinsa, cu sustinatori infocati de fiecare parte. Unii sustin ca alcoolul nu are niciun beneficiu asupra sanatatii, altii arata ca un consum moderat de alcool nu este daunator, ci chiar benefic sanatatii.
Incercarile de a efectua un studiu gigant care sa puna capat discutiilor au fost suprimate chiar in aceasta luna (iunie 2018), cand s-au descoperit niste fraude in cel mai amplu studiu de pana acum.
In orice caz, dovezile arata ca un consum excesiv de alcool dauneaza sanatatii, in special sanatatii creierului:
• reduce volumul creierului,
• modifica metabolismul si producerea neurotransmitatorilor,
• carente vitaminice, in special din grupul vitaminelor B. Deficitul de vitamina B1 poate duce la Sindromul Korsakoff, o afectiune care produce daune extensive la nivelul creierului, mai ales asupra memoriei,
• scade abilitatea de a recunoaste si interpreta emotiile, accentuand agresivitatea si iritabilitatea,
• consumat in sarcina, alcoolul are efecte devastatoare asupra dezvoltarii creierului fatului,
• strica tiparul de somn, ducand la insomnie si deprivare cronica de somn.
7. Pestele bogat in mercur
Mercurul este un element chimic neurotoxic care afecteaza in mod special creierul in dezvoltare al copiilor.
Principalul aliment care poate contine cantitati de mercur peste limita normala este pestele, in deosebi tonul, rechinul, macroul de mare si pestele spada.
Femeile gravide ar trebui sa evite consumul de conserve de peste, in special de tipurile de peste mentionate mai sus.
Daca iti place sa iti procuri singur pestele prin pescuit, nu uita sa te interesezi de nivelurile de mercur din apa din zona unde planuiesti sa pescuiesti.