Sanatate

SANATATE | Cele mai nocive ingrediente din alimentele pe care le consumi zilnic

Coloranții artificiali, îndulcitorii, conservanții, sunt câteva dintre substanțe chimice adăugate în alimentele pe care le punem frecvent în coșul de cumpărături. Le îmbunătățesc gustul și mirosul însă unele dintre aceste chimicale ne pot afecta sănătatea.

Aditivii alimentari sau E-urile sunt clasificate în 24 de categorii, având o numerotație specifică. Cu toate că sunt autorizate  pentru consum în Uniunea Europeană, există studii care au arătat că anumiți aditivi pot prezenta  riscuri pentru sănătate. Și nutriționiștii ne atrag atenția și spun  că nu este bine să facem exces de produse care conțin E-uri cu risc.

E-uri de care să ne ferim

– E 110 (Galben auriu)
UNDE SE GĂSEȘTE: în unele conserve de pește, budinci, sucuri
RISC: are potențial cancerigen și alergen
– E127 (Eritrozina )
UNDE SE GĂSEȘTE: în unle sucuri, prăjituri, bomboane, dar și în compoturi
RISC:  provoacă tumori ale glandei tiroide la șoareci, posibil și la om
– E 950 (Acestsulfam K)
UNDE SE GĂSEȘTE: produse de patiserie, băuturi dietetice, produse de patiserie, gumă de mestecat
RISC: posibil cancerigen
– E 251 (Nitrat de sodiu)
UNDE SE GĂSEȘTE: conserve de carne, mezeluri
RISC: poate favoriza apariția cancerului, în special a celui de stomac
– E 310 (Galat de propil)
UNDE SE GĂSEȘTE: unele uleiuri vegetale, unele preparate din carne
RISC: poate provoca alergii și poate crește riscul de cancer
– E 102 (Tartazina)
UNDE SE GĂSEȘTE: în unele supe instant, dulciuri, cereale,  în muștar
RISC: potențial cancerigen, poate favoriza apariția mutațiilor genetice
– E 122 (Carmoizina)
UNDE SE GĂSEȘTE: în unele dulciuri, sosuri, produse de patiserie și de brutărie
RISC: poate agrava ADHD-ul, are potențial cancerigen, este interzis în Canada, Japonia, Norvegia, SUA

Controversa îndulcitorilor

Zaharina și aspartamul sunt îndulcitorii artificiali care, susțin unele studii, pot avea efecte nocive asupra sănătății. Astfel, după unele cercetări, zaharina (care a fost primul îndulcitor artificial) ar putea influența apariția cancerului vezicii urinare.

Folosirea acesteia este interzisă în Canada. În ceea ce privește aspartamul, acesta ar avea potențial cancerigen (crește riscul apariției cancerului de sân și al unor forme de leucemie) și ar favoriza apariția unor alergii și a unor afecțiuni dermatologice.

Atenție și la mezeluri

Mezelurile care au multă slănină în compoziție sunt de evitat, pentru că au un conținut bogat de calorii, potrivit dr. Corina Zugravu, medic primar Igienă și Alimenație, la Institutul de Sănătate Publică București,  Acestea favorizează și depunerea de grăsimi pe interiorul vaselor de sânge.

Este periculos să prăjim, să punem la cuptor mezelurile, pentru că acestea conțin nitriți, conservanți care, la tratament termic exagerat, duc la formarea de nitrozamine, substanțe care pot fi cancerigene.

Dacă mâncăm mezeluri în exces suntem predispuși la acumularea de kilograme în plus, pentru că au un număr ridicat de calorii, dar pot favoriza și apariția constipației, fiindcă nu conțin fibre. În timp, mezelurile pot duce și la apariția bolilor de inimă, fiindcă au multă sare (care crește tensiunea) și grăsimi nesănătoase.

INFO: Potrivit unui studiu IRES de anul trecut, 91% dintre români consideră că mănâncă nesănătos, iar 39%  din populație consideră că legumele sunt cele mai sănătoase alimente.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page