Sanatate

SANATATE | Cele mai frecvente boli la copii pe timpul verii

Bacterii, virusuri, alimente şi băuturi reci, razele solare, toate acestea îţi predispun copilul la o serie de afecţiuni care se întâlnesc des pe timpul verii. Află care sunt indicaţiile pediatrului pentru prevenirea acestora!

Enterocolitele

Afecţiune a tractului digestiv, enterocolita (diareea) apare brusc la copiii care intră în contact cu persoane care prezintă această afecţiune sau ating obiecte deja contaminat cu virusurile care cauzează problema de sănătate. Această afecţiune se manifestă prin scaune moi, deshidratare sau vărsături.

,,Datorită consumului de lichide reci sau înghețată, micuții pot fi foarte receptivi și la infecții ale căilor respiratorii superioare, precum faringite, laringite, amigdalite, traheobronșite”, afirmă Valentina–Claudia Popescu, medic primar medicină de familie, Spitalul de Pediatrie MedLife.

Arsurile solare sau insolaţia

Fie că sunt acasă sau în vacanţă, copiii au tendinţa de a petrece cea mai mare parte a zilei la soare, astfel fiind ridicat și riscul de apariție a arsurile solare sau a insolaţiilor.

,,Prin expunerea excesivă la razele solare ultraviolete se pot produce arsuri solare. Uneori arsurile repetate sporesc riscul de apariție al cancerului de piele, mai ales la persoanele cu păr și piele mai deschise la culoare. Prin suprainfectarea zonelor de tegument arse apar infecții cutanate. Insolația este deseori asociată cu arsurile solare”, ne atenţionează medicul.

Bolile de la piscină

Chiar dacă cei mici se pot simţi foarte bine petrecându-şi timpul la piscină, nu uita că aceste lucru poate cauza anumite afecţiuni, cum sunt: conjunctivita-virală, bacteriană, iritativă–determinată de clorinarea excesivă a apei, otita de piscine, dermatite micotice (pitiriazis), infecții cutanate cu stafilococul aureus (furunculoze), dar și tulburări digestive determinate de înghițirea apei din bazin.

Muşcăturile de insecte

De asemenea, medicul ne previne asupra riscul de muşcături de insecte. ,,Mușcăturile de țânțari, viespi, căpușe vin însoţite de edem local (acumulare anormală de fluid sub piele) și leziuni de grataj (zgârieturi) care uneori se pot suprainfecta. Se întâmplă ca la unii copii, în special cei care au teren atopic, adică o predispoziţie la asemenea reacţii, să se complice cu edem laringian și chiar șoc anafilactic, cu risc vital”, adaugă medicul primar de medicină de familie.

Sfatul medicului

Dr. Valentina – Claudia Popescu, medic primar medicină de familie, Spitalul de Pediatrie MedLife

Cum le pufem preveni?

,,Măsuri de igienă corespunzătoare: spălatul cât mai des pe mâini al copiilor, dușuri dese, utilizarea corectă a toaletelor, folosirea de prosoape individuale;

Alimentație corectă: mese dese, fracționate, consum de legume și fructe proaspete, evitarea alimentelor conservate, mezelurilor, a alimentelor de tip fast-food, atenție și la produsele alimentare păstrate în condiții improprii.

Hidratare corectă: consum echilibrat de lichide pe parcursul întregii zile, în special ceaiuri călduțe;

Purtarea de hăinuțe subțiri, lejere, deschise la culoare, șepci/pălării, ochelari de soare;

Evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00–17:00 și folosirea cremelor cu factor de protecție mare (30-50);

Dușuri înainte și după îmbăierea în piscine; folosirea de sandale ușoare sau șlapi la piscine și plajă;

Nu aplicați uleiuri pe suprafețe tegumentare „arse” de soare, întrucât acestea se pot suprainfectă.

Folosiți la nevoie spray-uri împotriva înțepăturilor de insecte cumpărate din farmacii;

În situația în care știți că cel mic are o afecțiune preexistentă (alergii, infecții respiratorii), fiți precauți pentru a preveni complicațiile. Consultați medicul la primele apariții ale simptomelor pentru a evita agravarea afecțiunii”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page