Sanatate

SANATATE | Cele mai bune surse de magneziu

În organism, mineralele trebuie păstrate într-un echilibru cu care nu este bine să ne jucăm. După potasiu, magneziul este unul dintre mineralele importante pentru o bună funcţionare. Acestea, alături de fosfor şi de calciu ajută la păstrarea sănătății sistemului osos. Află cum îți poți crește în mod natural aportul zilnic de magneziu!

De ce e important magneziul

Carența de magneziu și mai ales lipsa lui din sânge se numără printre cauzele atacurilor de cord, palpitaţiilor, aritmiilor, anghinei pectorale și a altor boli de inimă datorate tulburărilor metabolice pe care le aduce cu sine carenţa de magneziu. Asemănător calciului, magneziul este implicat în transmiterea influxului nervos care duce la contracţia sau relaxarea musculară.

Lipsa magneziului poate contribui la apariția osteoporozei, deoarece este un mineral care ajută la absorbţia de calciu, vitamina D, potasiu şi fosfor. Aşadar, carenţa de magneziu reprezintă un factor de risc îndeosebi pentru femeile aflate la menopauză. De cele mai multe ori, lipsa calciului ascunde o scădere a cantităţii de magneziu din organism. Un aport potrivit de magneziu asigură densitatea minerală a oaselor.

Știai că…

…simptomele lipsei de magneziu sunt oboseala, crampele musculare, anxietatea, deficitul de atenţie, nervozitatea?

Peștele

Magneziul este esențial în procesul de transformare în energie a substanțelor procurate din alimente. Ai grijă ca din meniul zilnic să nu-ți lipsească peștele sau oul. Peștele gras îți asigură necesarul cotidian de magneziu, important pentru combatarea stresului și a oboselii.

Ciocolata neagră

Sănătoasă, delicioasă, ciocolata neagră este bogată în magneziu, cu 64 mg la 28 de grame. Reprezintă 16% din cantitatea zilnică recomandată. Îți aduce totodată un plus de fier, fibre, antioxidanți.

Semințele și nucile

Unele dintre cele mai bune surse de magneziu sunt semințele de dovleac. Un sfert de cană îi aduce 185 mg de magneziu. Și semințele de floarea-soarelui și de susan sunt și ele surse bune de magneziu, un sfert de cană cu oricare dintre ele având 126 mg de magneziu. Nucile și migdalele conțin 100 mg de magneziu, circa 25% din necesarul zilnic recomandat.

Legumele și verdețurile

Soia și fasolea boabe sunt și ele surse excelente de magneziu. Fiecare în parte îți oferă 30% din necesarul zilnic de magneziu. Dintre verdețuri, spanacul îți aduce 150 mg de magneziu, apoape 40% din cât ai nevoie în fiecare zi.

Avocado

Despre avocado probabil știai deja că este un fruct bogat în potasiu, vitamine din complexul B, vitamina K, fibre, carbohidrați. Știai, însă, că un avocado de mărime medie are 58 mg de magneziu? Mai mult, studiile arată că avocado reduce inflamațiile, reduce nivelul de colesterol „rău” și menține senzația de sațietate pe o durată mai lungă de timp, ceea ce-l face util și in dietele de slăbit.

Și bananele sunt recomandate când duci lipsă de magneziu. O banană de mărime medie conţine 34 mg de magneziu.

Alte surse alimentare de magneziu

– cartofii. Un cartof copt, cu coajă, conţine 55 mg.

– biscuiții. Doi biscuiţi cu cereale au 80 mg.

Când sunt recomandate suplimentele alimentare?

Numai atunci când medicul consideră că organismul este slăbit din cauza unei boli care produce pierderi de magneziu, îți va fi recomandat să iei suplimente alimentare care conțin acest mineral. În această situaţie, se pot afla cei care pierd magneziu prin urină, care suferă de diaree severă sau consumă medicamente care provoacă pierderi de minerale

Atenție!

Nu este indicat să iei suplimente nerecomandate de medic, mai ales pe o perioadă lungă de timp. Dacă apar efecte adverse, anunță medicul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page