Sanatate

SANATATE | Cele mai bune alimente în caz de dureri articulare

Din ce in ce mai multe cercetări demonstrează că anumite alimente îți ajută articulațiile să fie mai flexibile și să nu apară dureri la nivelul lor.

Problemele articulare sunt inevitabile odată ce înaintăm în vârstă, spun experţii, însă dacă alegem cu atenţie alimentele din farfurie, putem să trăim sănătos, să ne ignorăm vârsta şi să ne simţim mereu tineri. Iată, așadar, ce alimente ar trebui să consumați mai des pentru a preveni și combate durerile articulare!

Uleiul de măsline extravirgin – Cercetătorii de la Universitatea din Catania (Italia) au efectuat teste de laborator pe cobai și au inclus în alimentația lor uleiul de măsline. După opt săptămâni, oamenii de știință au constatat o creștere semnificativă a nivelului de lubricin, o proteină aflată în lichidul sinovial, responsabil pentru lubrifierea și protejarea cartilagiior.

Deja recunoscut pentru grăsimile sănătoase pe care le conține, uleiul de măsline conține și polifenoli care reduc inflamațiile din întregul organism.

Kefir – În primul rand, pentru prevenirea problemelor cu articulațiile avem nevoie de produse lactate. Din această categorie fac parte laptele dulce, lactatele acide (iaurt, sana, kefir etc.) și brânzeturile. Lactatele sunt bogate în calciu și vitamina D, fosfor și magneziu, asigurând formarea și întreținerea unui os sănătos, ceea ce menajează și facilitează funcționarea articulațiilor în timp.

Fiind bogate în grăsimi saturate și colesterol, este recomandat consumul de lactate semidegresate sau total degresate, în special în cazul adulților.

Peștele – Peștele gras (macrou, hering, somon, ton, păstrăv) este bogat în Omega-3, care favorizează absorbția calciului și este un puternic antiinflamator. De asemenea, grăsimile sănătoase Omega-3 diminuează simptomele osteoartritei şi artritei reumatoide. Sunt o sursă bună de proteine pentru repararea articulaţiilor distruse.

Cireșele – Sunt bogate în antioxidanţi, în special antocianide, care ajută la prevenirea şi repararea efectelor negative cauzate de radicalii liberi. Flavonoizii prezenţi în cireşe inhibă inflamaţiile şi reduc nivelul acidului uric în articulaţiile dureroase.

Turmericul – O plantă cu efect de medicament împotriva inflamaţiilor şi durerilor cauzate de reumatism, turmericul îşi datorează calităţile curcuminei din compoziţie. Aceasta este o substanţă care produce în corp aceleaşi mecanisme de stopare a inflamaţiilor ca şi tratamentele medicamentoase de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Turmericul poate fi folosit sub formă de condiment în mâncare, dar trebuie asociat cu piper negru şi cu puţin ghimbir pentru un efect sporit. De asemenea, specialiştii recomandă suplimentele alimentare pe bază de turmeric.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page