Important

SANATATE | Cele 10 reguli ale micului dejun

In ultima vreme se face auzita tot mai des parerea unanima a nutritionistilor: pentru copii, micul dejun trebuie sa fie cea mai importanta masa a zilei.

Toate cercetarile confirma ca masa de dimineata ii asigura celui mic mai mult de o treime din energia si nutrientii pentru restul zilei. Mai mult, parintii care nu ofera regulat copiilor micul dejun risca sa constate ca acestia vor avea un ranadament intelectual de cel putin doua ori mai slab decat al celor care sunt corect hraniti.

Astfel, copiii de varsta scolara care iau masa de dimineata vor avea o capacitate aproape dubla de memorare si de procesare a informatiilor fata de ceilalti, care vor avea randament scolar doar in primele doua ore ale diminetii.

Fara micul dejun, aporturile energetice din organismul copilului vor fi dezechilibrate si, destul de rapid, va aparea riscul unei mari diversitati de afectiuni – de la rahitism si anemie, la obezitatea neendocrina. Aceasta pentru ca micutul va manca deseori in plus intre mese si va cere supliment alimentar la pranz si cina, ceea ce nu va face decat sa ingreuneze tranzitul intestinal si absorbtia de elemente nutritive.

Complet, hranitor si apetisant Iata cateva principii alimentare simple pentru a compune un mic dejun complet, hranitor si apetisant, care sa il obisnuiasca pe cel mic sa ia intotdeauna masa de dimineata:

  • Proportia unui mic dejun sanatos: patru surse de fibre alimentare, o sursa de calciu si vitamine, o sursa de grasimi, plus suc natural de fructe sau apa;
  • Ofera-i micul dejun la cel mult 40-60 de minute de la trezire;
  • Include obligatoriu in micul dejun un produs lactat: o cana de cacao cu lapte, un borcanel de iaurt, branza, cascaval. Proteinele de calitate si vitaminele esentiale din lapte aduc cel mai important aport de calciu, elementul indispensabil formarii oaselor si dintilor;
  • “Carburantii“ care ii vor sustine eforturile pentru restul zilei sunt hidratii de carbon, zaharurile si lipidele, dar aceasta nu inseamna ca dimineata va trebui sa ii oferi exclusiv alimente care ii aduc energie;
  • Adauga, fara exceptie, si o sursa suplimentara de lichid: ceai, suc de fructe, compot, apa minerala, mai ales daca cel mic nu prea bea apa in timpul zilei. Lichidele il hidrateaza pe copil si il ajuta sa elimine toxinele din organism;
  • Daca nu prea vrea sa manance de dimineata, foloseste doar alimente al caror gust ii plac. Altfel, va considera totul o povara.

Cacao la fiecare mic dejun
Un principiu alimentar deosebit de important, recomandat de medicii pediatri: o cana de cacao sau un produs preparat cu aceasta, la fiecare mic dejun. Poti folosi cacao cu lapte adaugata in bolul cu cereale sau, pur si simplu, o cana de cacao fierbinte. Beneficiile pentru copilul tau sunt remarcabile, caci aceasta contine flavonoizi benefici pentru sanatatea micutului. Flavonoizii din cacao previn foarte multe boli, reduc riscul afectiunilor tumorale, sporesc semnificativ randamentul intelectual si tonifica sistemul cardiovascular al copilului.

Un mic dejun complet inseamna: un bol de lapte cu cereale, un fruct sau o leguma proaspata, putine gra­simi: unt pe paine prajita, ulei de masline sau cateva arahide si o sursa de proteine: carne, ou, soia, branza sau cascaval.

Riscuri pentru cei care nu mananca dimineata: greutate in concentrare, boli digestive, ameteli, tulburari de vedere, variatii de tensiune sau chiar hipocalcemii.Datele statistice din Romania arata un fapt ingrijorator: doar un copil din sapte ia zilnic un mic dejun regulat si echilibrat.

Renuntarea la masa de dimineata predispune la oboseala matinala, prin deficit energetic, caci majoritatea proceselor fiziologice ating nivelul maxim intre orele 8 si 11, si consuma mult „carburant alimentar.

Meniu echilibrat

  •  Nu exagera cu dulciurile pentru ca sursele de zahar se transforma mai rapid in energie, fiind folosite primele, iar foamea ii va da din nou tarcoale copilului in jurul orei 10:00;
  •  Nici sa manance exagerat nu e bine. Ideal ar fi ca micul dejun sa contina circa 20% din necesarul zilnic de hrana, iar pranzul si cina cate 40% fiecare;
  •  Nu uita cerealele. Fulgii de cereale integrale, painea sau biscuitii sunt sursa de glucide, principalii furnizori de energie ai organismului;
  •  Nu evitati untul, un aliment ce contine multa vitamina A si nici mierea, un adevarat aliment-medicament.

 

avantaje.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page