Sanatate

SANATATE | Ce trebuie să știi despre flebită

O afecțiune care, nedepistată la timp, poate cauza mari probleme de sănătate, flebita poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos.

Caracterizată prin inflamația unei vene, flebita provoacă adesea dureri și umflături, principala cauză a apariției fiind formarea unui cheag de sânge (tromb). În cazul în care apar trombii se poate vorbi deja de tromboflebită. Aceasta se ivește de regulă la nivelul picioarelor, rare fiind cazurile în care sunt prezente și la venele brațelor.

Care sunt efectele ei

În corpul uman există două tipuri de vene: superficiale, ce se regăsesc imediat sub piele, și venele profunde cu localizare în mușchi.

În cazul în care aveam de-a face cu prezența cheagurilor de sânge la nivelul venelor superficiale, flebita superficială se poate trata prin aplicarea de comprese calde și antiinflamatoare. Există cazuri în care această afecțiune poate fi asociată cu tromboflebita venoasă profundă.

Când vorbim despre flebita venelor profunde ne referim la tromboflevita venoasă profundă, deoarece aceasta afectează venele din profunzimea picioarelor și a brațelor.

Aici semnele și simptomele clasice includ roșeața, căldura, inflamația și durerile prezente în extremitatea afectată. Se poate ca pielea să aibă culoarea albastră sau roșie în zona respectivă. Riscul cel mai mare în acest caz îl reprezintă faptul că aceste cheaguri de sânge care se formează aici se pot rupe și se pot deplasa către plămâni.  Așa se petrece și în cazul emboliei pulmonare, afecțiune care poate fi fatală.

Din ce cauză apare

Poate fi întâlnită mai ales dacă avem se formează vene varicoase sau în urma unei accidentări care presupune lezarea unei vene.

În momentul în care s-a format un cheag de sânge, dacă mușchii din jurul venei respective nu presează suficient locul, cheagul va rămâne acolo, nu se va deplasa, iar circulația sangvină va fi încetinită. Dacă această situație se petrece în venele profunde, există în orice moment riscul să se rupă și să ajungă în plămâni afectând astfel grav procesul de respirație.

De asemenea, această afecțiune mai poate fi datorată prezenței lupusului, a cancerului pancreatic, de sân sau de ovar.

Însă nu sunt excluse nici inactivitatea sau sedimentarismul, anomaliile de coagulare ale sângelui sau fumatul, mai ales dacă se administrează contraceptive orale.

Când este necesară vizita la medic?

Este obligatorie vizita la medicul de specialitate dacă te știi cu această problemă sau ai suferit recent o intervenție chirurgicală majoră și te confrunți cu simptome precum:

– febră ridicată,

– dureri la nivelul toracelui,

– dificultăți de respirație.

Adresează-te medicul și dacă au apărut dureri însoțite de umflături la nivelul membrelor sau dacă simți prezența unor noduli la braț, la picior.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page