SANATATE | Ce trebuie să mănânce dimineața un diabetic
Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, o masă pe care un diabetic nu are voie să o omită, deoarece nivelul glucozei scade în timpul somnului.
Micul dejun este recomandat tuturor persoanelor, întrucât este modalitatea în care îi oferim organismului energie corespunzătoare, după ce a stat în repaus.
Ce trebuie să mănânce un diabetic dimineața, potrivit site-ului diabeteshealthpage.com.
Omletă din albușuri, cu spanac și roșii. Este un mic dejun recomandat de diabetologi, proteina din albușuri vă va da energia de care aveți nevoie, fără a vă afecta nivelul glicemiei.
Este o variantă sățioasă, recomandată și persoanelor care țin regim de slăbire. Așadar, preparați omleta din 2 albușuri, 1 lingură de lapte degresat, spanac după preferință și roșii tocate sau suc de roșii fără alte adaosuri. Puteți orna cu verdețuri, folosiți la omletă doar o linguriță de ulei.
O altă variantă foarte bună de mic dejun este iaurtul cu un procent redus de grăsime, pe care fie îl consumați natural, fie adăugați câteva migdale sau afine, căpșuni, mere sau ce alte fructe sărace în zaharuri vă plac.
Orz. Anumite cereale sunt permise în regimul diabeticului, cel mai bine mergeți pe orz. Fie că îl înmuiați dimineață în apă sau îl lăsați la hidratat toată noaptea, așa va fi mai ușor de fiert.
Vă puteți face un terci în care puteți adăuga fructe cu conținut redus de zaharuri, iaurt degresat, sirop de ștevie pe care să îl consumați cât e cald.
O felie de pâine prăjită cu omletă clasică. Ouăle sunt bune pentru diabetici, iar această variantă este ideală pentru începerea unei zile. Preparați omleta în tigaie cu suprafață neaderentă și ornați-o cu o felie de pâine integrală, prăjită, și nu uitați de legume: ardei gras, ardei roșu sau o roșie ori un castravete merg de minune.
Migdale și fructe. Diabeticii au nevoie de aceste alimente. Migdalele ajută cu precădere în diabetul de tip 2, a fost demonstrat că reglează nivelul glicemic.
Sucurile nutritive sunt și ele variante excelente de mic dejun. Preparați amestecând la blender mere, căpșuni, fructe de pădure, spanac, lapte de migdale, iaurt degresat, castraveți. De asemenea, puteți face un smoothie cu nuci, semințe de chia sau de in, pentru a aduce și un necesar aport de fibre.
Pâine integrală. Pâinea este un capitol delicat în regimul unui diabetic, ea trebuie aleasă cu mare grijă. După ce găsiți sortimentul care este cel mai bun pentru dv., o puteți consuma ca mic dejun în sine sau pe lângă salată verde, roșii, brânză de vaci, castraveți ori spanac.
Ovăz. Și ovăzul este o variantă bună pentru mic dejun, dar trebuie alternat, nu mâncați mai mult de două ori pe săptămână. Ovăzul conține fibre solubile, care stabilizează nivelul glicemic.
Ovăzul este bogat în acid folic, potasiu și Omega 3. Căutați ovăz integral, nu variantele de fulgi care pot conține zahăr.
Vă puteți face terci de ovăz cu lapte degresat sau lapte de migdale, la care puteți adăuga căpșuni, un măr și puțină nucă.
Acestea sunt câteva variante de mic dejun care se pretează și diabeticilor și persoanelor care vor să mănânce sănătos și cu indice glicemic mic. În cazul bolnavilor de diabet, ESTE OBLIGATORIU să discute cu medicul orice schimbare în regimul alimentar personal.
Sursa: www.doctorulzilei.ro