Sanatate

SANATATE | Ce să mănânci în caz de enterocolită

Cazurilor de enterocolită sunt mult mai frecvente pe perioada sezonului estival, iar asta deoarece mâncărurile se alterează mai rapid din cauza căldurii. Îţi spunem mai jos ce este bine să mănânci în caz de enterocolită!

Enterocolita mai este denumită și „boala mâinilor murdare“, dar poate fi cauzată și de alimentele alterate. Apare în urma infecției cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți și se poate transmite de la o persoană la alta. Se manifestă prin diaree, stare de vomă, crampe abdominale, febră, dureri musculare și stare generală de rău.

Boala apare în urma preparării termice necorespunzătoare a alimentelor sau a consumului de apă contaminată. Din cauza episoadelor de vomă și de diaree se poate ajunge la deshidratare, care duce la dezechilibre hidro-electrolitice. În cazul sugarilor, a bătrânilor sau a persoanelor care suferă de boli cronice, aceste dezechilibre sunt periculoase, deoarece pot pune viața în pericol.

Nu uita să te hidratezi corespunzător

Principalul pericol în prima zi este deshidratarea. De aceea, este recomandată hidratarea organismului. Se poate bea ceai de mentă neîndulcit, apă minerală sau plată și suc de morcovi proaspăt stors. Astfel se corectează pierderea de lichide și de electroliți. În plus, în lichidele consumate se pot adăuga săruri speciale, disponibile în farmacii. Băuturile se consumă cu înghițituri mici, la intervale de 10 minute.

Info

În cazul enterocolitei provocate de virusuri este contraindicat tratamentul cu antibiotic.

Supele de legume şi orezul fiert sunt indicate

A doua zi, când episoade de vomă au încetat, se pot introduce alimentele solide, dar care să nu suprasolicite stomacul. Sunt recomandate supele de legume, orez fiert simplu, brânză proaspătă de vaci, măr copt, banană, pâine prăjită și carne fiartă sau la grătar. Sunt interzise alimentele greu de digerat, cum sunt prăjelile, dulciurile, fructele și legumele crude, supele cu carne, brânzeturile grase, sucurile din fructe și lactatele.

Diversifică meniul din a 3-a zi de la dispariţia simptomelor

În a treia și a patra zi, meniul poate fi diversificat cu paste făinoase cu brânză la cuptor. De abia la 2-3 zile după dispariția tuturor simptomelor se poate reveni la regimul alimentar normal, format din fructe, legume, lactate și supe ori ciorbe de carne.

Sfaturi pentru prevenirea enterocolitei

·         Spălarea mâinilor cu apă și săpun după fiecare utilizare a toaletei.

·         Preparea termică corespunzătoare a alimentelor, îndeosebi carnea și ouăle.

·         Păstrarea în condiții optime, la rece, a alimentelor imediat după ce au fost preparate.

·         Consumul apei doar din surse sigure.

 

Dr. Theodor Voiosu, medic specialist gastroenterologie, Medicover, București

Meniul copiilor trebuie ales cu mai mare prudență decât al adulților, dar principiile sunt practic similare. Este importantă prevenirea deshidratării copiilor (aport corespunzător de apă și săruri, eventual chiar soluții dedicate de rehidratare). Cel mai important aspect este că, de obicei, nu trebuie întreruptă alimentația (inclusiv alăptatul), chiar dacă aparent diareea persistă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page