SANATATE | Ce sa mananci atunci cand suferi de hipoglicemie
Hipoglicemia apare in momentul in care nivelul zaharului din sange scade sub limita normala. Alimentele digerate incep sa se descompuna in substante nutritive, insclusiv glucoza. In timpul acestui proces, cantitatea de zahar poate fi mai mica decat ar fi necesar, iar corpul va incepe sa produca o cantitate prea mare de zahar.
Printre simptomele hipoglicemiei se numara anxietatea, senzatia de foame, transpiratiile, bataile rapide ale inimii, ametelile, vederea incetosata si oboseala. Un simplu test de sange este suficient pentru a depista prezenta hipoglicemiei, iar in cazul in care rezultatul este pozitiv, trebuie sa urmezi o anumita dieta alimentara.
Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le consumi atunci cand suferi de hipoglicemie.
Proteine
Proteinele se transforma in glucoza intr-un ritm destul de lent, astfel ca glucoza patrunde in sange in mod constant si previne schimbarile bruste legate de nivelul de zahar.
Cereale
Consuma cu incredere cereale integrale in fiecare dimineata, la micul dejun si opteaza pentru paine cu tarate si seminte. De asemenea, fursecurile si biscutii din cereale integrale sunt deserturi recomandate fara probleme persoanelor care sufera de hipoglicemie (potrivite doar daca sunt pregatite doar cu inlocitori de zahar). Cerealele integrale mentin nivelul zaharului din sange, asa ca nu trebuie sa lipseasca din dieta ta nici macar o zi.
Fructe si legume
Proaspete, deshidratate sau fierte (comport), fibrele din fructe si legume sunt de mare ajutor in dieta unei persoane hipoglicemice. Cele mai recomandate fructe sunt portocalele, merele, ciresele, afinele etc. In ceea ce priveste legumele, consuma cat mai des morcovi, fasole boabe, mazare, dovlecei etc.
Ies din discutie alimente precum gemurile, dulceturile sau compoturile si siropurile din comert, care contin cantitati exagerate de zahar.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro