SANATATE | Ce pericole te pandesc atunci cand mananci carne rosie
Un regim alimentar bogat in carne rosie aduce o serie de beneficii pentru organism, de la proteine la fier si de la zinc la vitamina B12. Totusi, specialistii avertizeaza sa nu faci exces de carne rosie, altfel risti sa ai probleme cu inima sau cu glicemia. Aceste afectiuni pot aparea atunci cand regimul tau include foarte multa carne procesata. Daca vrei sa fii sanatos, mai bine renunta la carnatii, sunca sau salamul din comert. Iata ce pericole te pandesc atunci cand mananci carne rosie!
Sindromul metabolic
Sindromul metabolic presupune sa ai o problema cu cel putin trei factori din cei cinci: toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie. Astfel, oamenii care consuma foarte multa carne rosie regulat sunt mult mai predispusi la sindromul metabolic decat cei care mananca mai putin.
Tulburari cardiace
Potrivit unui studiu, consumul de carne procesata – nu cea rosie neprocesata, cum este pulpa macra de porc sau de vita, de exemplu – creste riscul de a avea probleme cu inima cu pana la 42% pentru fiecare 50 de grame consumate in fiecare zi.
Pentru a reduce din acest risc, medicii recomanda sa iti iei proteinele din alta parte. Mentine-ti un organism sanatos si consuma friptura de vita, fructe de mare si diverse legume boabe pentru a-i oferi organismului cantitatea de proteine necesara.
Diabet
Totodata, acelasi studiu publicat in revista medicala “Circulation” a relevat faptul ca 50 de grame de carne procesata consumata zilnic cresc riscul de aparitie a diabetului cu 19 procente. Daca esti insarcinata si mananci carne rosie, dar si alte tipuri de proteine provenite de la animale, esti predispusa la diabet gestational (insuficienta organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie in limite normale), potrivit unui articol publicat in numarul de februarie 2013 al revistei “Diabetes Care”.
Inlocuieste numai 5% din procentul de proteine animale cu cele vegetale si poti scadea riscul de diabet gestational cu mai mult de jumatate.
Cancer
Carnea rosie, dar si carnea procesata, te pot imbolnavi de cancer. Potrivit unui studiu publicat in revista “PLOS Medicine”, ambele tipuri de carne cresc riscul de cancer de plamani si de cancer de colon.
Totodata, carnea rosie te poate imbolnavi de cancer la esofag sau la ficat. Incidenta acestor tipuri de cancer a fost mai mare in cazul celor care au mancat cu precadere carne rosie si carne procesata.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro
carnea de pui din Romania e mult mai periculoasa decat vita. porc nu mananci, vita nu mananci, ce mananci? si te trezesti ca oricum faci infarct. eu am ajuns la urgente la Clinicco – cu preinfart, adica o criza de angina pectorala. eram in concediu la Brasov.nu mananc grasimi. nu fumez. e adevarat ca ma stresez, dar cine sa te scape acum de toate stresurile.multumesc lui dumnezeu ca am dat de doctori buni.