SANATATE | Ce nu știai că poți trata cu borș
Folosit îndeosebi la acrirea ciorbelor, borșul are numeroase beneficii pentru sănătate. În plus, datorită proprietăților sale poate fi folosit cu succes și în curele de slăbire.
1. Leac împotriva mahmurelii
Borșul se formează în urma fermentației tărâțelor de grâu. Acest produs natural conține vitamina C, complexul de vitamine B, minerale și are capacitatea de a te trezi din beție. Astfel, dacă ai exagerat cu alcoolul, bea 1 litru de borș de putină pentru a scăpa de ameţeală, durerea de cap și de senzația de vomă. Fă acest lucru și a doua zi.
2. Ține la distanță bolile respiratorii
Consumul de borș în fiecare zi ajută în tratarea bronșitei, a astmului și a sinuzitei. În plus, acest remediu previne apariția complicațiilor. Cura cu borș se ține 3 săptămâni, în care se beau 2 căni de borș, cu 15 minute înainte de masă.
3. Alungă oboseala
Dacă te simți epuizat și fără chef de viață, bea jumătate de litru de borş dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului. În plus, dacă vrei să fii în formă, bea 250 ml de borș cu un sfert de oră înainte de fiecare masă principală, 20 de zile. Fă o pauză de 7 zile, după care repetă cura.
4. Te scapă de durerile de cap
Dacă migrenele nu-ți dau pace și te simți și amețit, bea un litru de borș în decursul unei zile. Este bine ca acest remediu să fie însoțit și de masarea tâmplelor cu oțet de mere.
5. Te ajută să slăbești
Borșul de putină îți vine în ajutor și dacă te lupți cu kilogramele în plus. Dacă vrei să slăbești, bea 7 zile la rând, un tonic pe care ți-l poți prepara chiar la tine acasă. Pune într-un vas încăpător 500 ml borș proaspăt, 2 litri de apă plată, zeama de la o lămâie și 3 linguri de miere. Amestecă bine ingredientele și apoi toarnă amestecul în sticle, pe care le ții la temperatura camerei. Bea 500 de ml în fiecare zi. Vei vedea primele rezultate după 3-4 zile.
6. Calmează crizele de fiere
Dacă ai dureri abdominale, ți-e greață, te simți balonat și ai senzația de „gură amară“ este posibil să suferi o criză de fiere. Poți să scapi de aceste simptome dacă bei pe stomacul gol o cană cu borș de putină, cu 15 minute înainte de masă.
7. Ține glicemia sub control
O cană de borș consumată înaintea meselor principale reglează nivelul glicemiei. În plus, leacul este indicat și persoanelor care se află în convalescență.
Atenție! Consumul de borș nu este recomandat persoanelor care au probleme gastrice, întrucât este posibil să nu-l tolereze.
Așa îl prepari acasă
Ai nevoie de:
Pentru drojdia de borș:
250 g tărâțe
1 felie de pâine albă
Pentru borș:
400 g tărâțe
100 g mălai
1 creangă de vișin
2 fire leuștean
5 l apă
Pune într-un vas încăpător 250 g de tărâțe de grâu și o felie de pâine albă ruptă în bucăți. Toarnă apă rece peste compoziție, până obții o pastă groasă. Nivelează, acoperă vasul și lasă-l la temperatura camerei 2 zile, până fermentează.
Într-un recipient din lemn sau un borcan de 10 litri (în niciun caz nu folosi vase metalice!) adaugă huștile, cele 400 g de tărâțe și mălaiul. Toarnă 4-5 litri de apă clocotită, amestecă și pune creanga de vișin și leușteanul. Acoperă cu un capac și lasă deoparte 24 de ore, amestecând din când în când.
Trece borșul printr-o pânză de bumbac și toarnă-l în sticle sau borcane pe care le ții la frigider. Așa se păstrează 1-2 săptămâni, până când borșul își schimbă culoarea. Tărâțele care rămân le pui într-un borcan și le dai la rece pentru 2 luni. Poți să le folosești pentru prepararea unui alt borș.
Sursa: clicksanatate.ro