SANATATE | Ce nu știai că poţi trata cu bicarbonat
Des folosit la prepararea deserturilor, bicarbonatul de sodiu se numără printre remediile care şi-au dovedit de-a lungul timpului zecile de proprietăţi terapeutice. Descoperă în rândurile de mai jos cum poţi folosi bicarbonatul în ritualul de înfrumuseţare şi nu numai!
Pentru păr curat, mătăsos şi fără mătreaţă
Vrei ca părul tău să-şi recapete strălucirea? Tot bicarbonatul de sodiu este soluţia. Adaugă 4 linguri de pulbere în şamponul tău şi vei observa că după fiecare spălare, părul tău va fi mai sănătos şi vei scăpa de aspectul de păr gras. Mai mult, vei pune pe fugă şi mătreaţa care te pune în situaţii jenante.
Truc pentru un plus de volum: stropeşte-ţi părul tău tern şi lipsit de vitalitate cu apă şi bicarbonat, coafează-l şi usucă-l cu feonul. Vei rămâne uimit(ă) de rezultate!
Spală şi tonifiază
În fiecare dimineaţă, după ce te speli cu apă caldă pe faţă, gât şi decolteu aplică pe piele o pastă pe care o prepari din două linguriţe de bicarbonat de sodiu şi o linguriţă de apă caldă.
Cu mişcări circulare presează amestecul pe faţă, gât şi decolteu, şi după 5 minute clăteşte pielea tot cu apă caldă. Vei observa că aspectul tenului se va îmbunătăţi.
Hidratează călcâiele
Poţi utiliza bicarbonatul şi la îngrijirea picioarelor. Curăţă delicat unghiile şi înmoaie cuticulele, de asemenea îndepărtează bătăturile şi hidratează pielea călcâielor.
Amestecă o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu cu 4 litri de apă caldă. Ţine picioarele în apă cel puţin o jumătate de oră. Masează-le apoi cu o cremă grasă şi te vei bucura de o piele moale şi catifelată.
Îngrijeşte unghiile
Înainte să-ţi colorezi unghiile, scufundă pensula în bicarbonat de sodiu şi puţină apă şi aplică pe unghi şi cuticule, pentru o curăţare eficientă.
Pentru dinţi albi ca laptele
În trecut, în lipsă de pastă de dinţi, bicarbonatul era folosit împreună cu sarea de bucătărie pentru curăţarea danturii. Şi efectele sunt optime dacă se utilizează această metodă câteva săptămâni la rând.
Este de ajuns să pui puţină pulbere pe periuţa de dinţi cu care te speli, cel puţin de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Nu numai că îţi vei albi dantura, dar vei reduce şi tartrul, iar petele de la cafea, vin şi tutun vor dispărea.
Te scapă de puncte negre
După ce îţi speli faţa cu apă călduţă, aplică pe ten o mască din două linguri de bicarbonat de sodiu şi una de apă. Timp de 10 minute masează faţa cu mişcări circulare, până simţi că ai acoperit toţi porii.
Pasta are dublu rol: previne apariţia acneei şi o tratează, şi îndepărtează punctele negre. După ce te clăteşti cu apă călduţă pe faţă, aplică apoi pe ten, gât şi decolteu o cremă nutritivă.
Răsfăţ pentru picioare – În primul rând, ai nevoie de un recipient cu apă cât suporţi de fierbinte în care să-ţi umezeşti picioarele, dar nu înainte de a dizolva două linguriţe de bicarbonat de sodiu şi una de sare. Relaxează-te aşa timp de 20 de minute!
Acest mix de ingrediente este benefic pentru îndepărtarea celulelor moarte de pe suprafaţa pielii, precum şi pentru albirea unghiilor.
Scrub pentru unghii – Data viitoare când îţi faci manichiura, freacă-ţi unghile cu o periuţă pe care ai pus bicarbonat de sodiu. Unghiile tare vor fi lucioase, iar cuticulele se vor înmuia.
Deodorant natural – Amestecă bicarbonatul de sodiu cu 10 picături din uleiul esenţial preferat până ce obţii o pastă. Aplică la subraţ ca pe un deodorant normal. Astfel, vei evita petele de sudoare şi mirosul neplăcut.
Cum mai putem folosi bicarbonatul
• În cazul înţepăturilor de insecte, se aplică pe piele o pastă formată din bicarbonat de sodiu şi apă.
• Arsurile solare pot fi calmate prin adăugarea a 5 linguri de bicarbonat în apa de baie călduţă.
• Pentru relaxare, adaugă în apa de baie o jumătate de pahar cu bicarbonat de sodiu. Proprietăţile alcaline ale bicarbonatului ajută la hidratarea pielii.
Sursa: www.clicksanatate.ro