SANATATE | Ce este și de ce apare hernia inghinală
Ai dureri mari cand tusesti, te apleci sau cand ridici un obiect greu? Nu mai amana vizita la medic. Este posibil sa fie vorba de o hernie inghinala.
Hernia inghinala apare atunci cand o parte a tesutului intestinal patrunde printre straturile slabite ale muschilor abdominali, provocand o umflatura. Umflatura poate fi dureroasa, mai ales cand tusesti, te apleci sau ridici un obiect greu. Pentru ca nu trece de la sine si pentru ca poate duce la complicatii care pun viata in pericol, este vital sa consulti medicul. Dupa o examinare amanuntita, este posibil sa recomande interventia chirurgicala, mai ales daca umflatura este dureroasa sau zona continua sa se umfle.
Disconfortul in zona inghinala, printre simptomele herniei inghinale
Printre simptomele herniei inghinale se numara:
- O umflatura pe oricare parte laterala a osului pubian, care devine mai evidenta cand stai in picioare, mai ales daca tusesti;
- O senzatie de arsura sau durere cand te apleci;
- Durere sau disconfort in zona inghinala, mai ales cand te apleci sau ridici greutati;
- O senzatie de presiune in zona inghinala;
- Slabiciune in zona inghinala.
Semnele care indica o hernie la copii
Herniile inghinale la nou-nascuti si copii apar din cauza slabirii peretelui abdominal. Uneori acestea devin vizibile doar atunci cand copilul plange sau tuseste. Copiii cu hernie inghinala se confruta cu iritabilitate si cu lipsa poftei de mancare. In cazul unei hernii strangulate, apar greata, varsaturile, o durere intensa in zona cu pricina, o umflatura de culoare rosie, mov sau mai inchisa, precum si obstructie intestinala. O hernie strangulata poate pune viata in pericol daca nu este tratata la timp, de aceea reprezinta o urgenta medicala.
Cauze
Unele hernii inghinale nu au nicio cauza aparenta. Altele pot aparea in urma:
- Cresterii presiunii in interiorul abdomenului;
- Unei activitati intense;
- Sarcinii;
- Incordarii in urma defecarii sau urinarii;
- Tusei cronice.
La multe persoane, slabirea peretelui abdominal care favorizeaza aparitia unei hernii inghinale are loc la nastere atunci cand mucoasa abdominala (peritoneul) nu se inchide corect. Alteori, herniile inghinale se dezvolta atunci cand muschii slabesc sau se deterioreaza din cauza imbatranirii, a activitatii fizice intense sau a tusei de care sufera cei care fumeaza.
Netratata la timp, poate duce la multe complicatii
Majoritatea herniilor inghinale se maresc in timp daca nu se intervine chirurgical. La barbati, herniile mari se pot extinde in scrot, provocand durere si umflaturi. Hernia inghinala poate obstructiona intestinul, ducand la durere severa, greturi, varsaturi si incapacitatea de a flatula. O hernie strangulata poate intrerupe fluxul de sange catre o portiune din intestin. Strangularea poate duce la moartea tesutului intestinal afectat.
Cum poti sa o previi
Nu poti preveni defectul congenital care ne face susceptibili sa ne confruntam, la un moment dat in viata, cu o hernie inghinala. Cu toate acestea, este important sa-ti mentii greutatea sub control, sa consumi cat mai multe fructe si legume proaspete, precum si cereale integrale. Bogate in fibre, acestea ajuta la prevenirea constipatiei. Ridica cu atentie obiectele grele si renunta la fumat. Pe langa asocierea cu multe boli grave, fumatul cauzeaza adesea o tuse cronica care poate duce la agravarea unei herni inghinale.