Sanatate

SANATATE | Ce dereglări ale organismului ascunde pofta de dulce

Una dintre marile ispite pentru femei sunt…dulciurile. Tanjim dupa ele, ne abtinem de la ele, ocazional le devoram si asa mai departe. Dincolo de simpla placere de manca si pentru gustul lor, v-ati intrebat vreodata de ce poftiti la dulce atat de des?

Doctorul american  Jacob Teitelbaum descrie aceste fenomen in cartea sa “Combate acum dependenta de zahar!”, unde prezinta posibile cauze ale aparitiei poftei de dulce.

Teitelbaum descrie adictia ca un simptom pentru diverse probleme de sanatate nediagnosticate, precum blocajul glandelor renale sau prezenta prea multor bacterii daunatoare in corp.

Medicul american vorbeste despre patru tipuri de dependente de zahar, declansate de diferiti factori, de la schimbari hormonale la infectii in corp.

Situatia porneste deseori de la un surmenaj fizic

Lucrezi peste 40 de ore pe saptamana si te simti obosita aproape tot timpul. Cafeaua de dimineata este nelipsita, iar fara dulciuri nu faci fata zilei in curs. Totodata, simti nevoia sa consumi bauturi carbogazoase. Suferi de diverse tipuri de dureri la nivelul corpului, migrenele facand parte din “agenda zilnica” a organismului tau.

Probleme tiroidiene

Printre cauzele oferite de doctorul Jacob Teitelbaum se numara lipsa de odihna si un regim alimentar necorespunzator, deseori compus din mancaruri tip fast-food si snacks-uri. Acestea ofera energie corpului doar pe moment. Intr-o astfel de situatie, glanda tiroida este deseori responsabila de dependenta de zahar. Suprasolicitata, tiroida necesita un aport zaharos pentru a functiona. Cofeina agraveaza adictia, iar organismul intra intr-un cerc vicios.

Pentru ameliorarea starii generale de sanatate, Teitelbaum propune sa injumatatiti aportului de cofeina pe saptamâna, pâna ajungeti la o singura ceasca pe zi de cafea. Ulterior, inlocuiti-o cu ceai.

Beti mai multa apa pentru a va curata organismul.

Renuntati la alimentele procesate si la cele din faina alba si introduceti cerealele integrale in dieta zilnica. Acestea mentin un nivel constant al zaharului in sânge. Totodata – foarte important – dormiti mai mult! Un somn bun va va reduce pofta de mâncare si nevoia de dulce.

Candidoza

Ati avut o infectie de la o ciuperca, chiar daca a fost vorba de o alterare a epidermei, si ati scapat de ea cu dificultate. Totodata, aveti simptomele colonului iritabil, precum balonare, gaze, diaree sau constipatie. La un moment dat, a trebuit sa luati antibiotice.

in aceasta situatia, s-ar putea sa va fi ales cu o candidoza, micoza produsa de ciuperca denumita candida albicans, care exista in mod normal in organism, dar care s-a dezvoltat in exces, in urma tratamentului cu antibiotice.

Potrivit studiilor doctorului american citat de publicatia “The Daily Mail”, o mare parte din persoanele care poftesc dupa dulciuri sufera de candidoza. Organismul intra intr-un nou cerc vicios. Raspândirea candidei genereaza pofta de dulce, iar zaharul favorizeaza extinderea ciupercii. Totodata, stresul care creste secretia unui hormon denumit cortizol reduce imunitatea organismului, permitând extinderea candidei.

Solutia consta in eliminarea cofeinei si a tuturor produselor care contin zahar din organism si trecerea la o dieta bogata in cereale integrale. Regimul trebuie tinut cinci luni, in care este bine sa mâncati si alimente probiotice. Abia dupa aceasta perioada, nivelul bacteriilor din corp va reveni la normal si se va reinstala echilibrul in organism.

Exces de adrenalina

Sunteti irascibil când va este foame. Aveti o stare de stres constanta si ametiti des când va ridicati in picioare. Ocazional, aveti gâtul iritat si ganglionii umflati, va este sete aproape tot timpul si urinati des.

Este posibil sa suferiti de un exces de adrenalina. Rolul glandelor adrenale este sa produca hormoni – adrenalina si cortizol, când organismul este sub presiune. Stilul de viata contemporan, care predispune o stare de stres constanta, face ca aceste glande sa functioneze mai greu, generând o nevoie mai mare de zahar in organism. Aportul zaharos ajuta, insa, doar pe moment.

Solutia este ca mâncati putin si des in timpul zilei, iar alimentatia sa fie formata din mâncaruri cu continut mare de proteine. Astfel, stresul la care este supus corpul va scadea si, implicit, si vi se va reduce si pofta de dulce.

Menopauza sau sindromul premenstrual

Sunteti femeie, aveti o stare de spirit proasta, iar dorinta sexuala, mai deloc. Menstruatia este din ce in ce mai neregulata, sau – in cazul in care ati intrat la menopauza – nu apare deloc. Aveti insomnii, dureri de cap si bufeuri. S-ar putea sa fi intrat la menopauza, sa fiti chiar in pragul acesteia (perimenopauza) sau sa suferiti de sindromul premenstrual.

Doctorul Teitelbaum descrie situatia prin productia redusa de hormoni sexuali, estrogen si progesteron, care predispune la o mai mare rezistenta la insulina. Schimbarile hormonale declanseaza reactia de compensare a organismului care incearca sa produca serotonina, “hormonul fericirii” . Acesta este deseori eliberat dupa ce corpul primeste ceva dulce. Astfel, creste nevoia de zahar, va simtiti obosite, irascibile si chiar nefericite atunci când nu mâncati dulciuri.

Teitelbaum propune reducerea aportului zilnic de zahar, iar in cazul in care suferiti de sindrom premenstrual, sa luati 200 de miligrame de vitamina B pe zi. Asa puteti reduce deficienta hormonilor care declanseaza starea de bine.

Sursa: Lyla.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page