SANATATE | Ce complicații pot da gripa sau răceala
Dacă în multe din cazuri neplăcutele simptome ale răcelii dispar după câteva zile, atunci când ele se intensifică și se prelungesc poate fi vorba de o complicație. Medicul de familie Călin Ciubotaru îți spune care sunt acestea, dar și ce măsuri este bine să iei.
În mod normal, o banală răceală nu necesită un control medical. Nasul înfundat, durerea de gât și starea de slăbiciune generală dispar după câteva zile cu medicația specifică și multe ceaiuri.
Cu toate acestea, important de știut este că la unele categorii de persoane, cum sunt vârstnicii, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice (diabet, cardiovasculare, pulmonare), simptomele răcelii și ale gripei se pot agrava mai ușor, de unde și riscul de apariție a altor probleme de sănătate.
Tusea care persistă, semnal al pneumoniei
Una dintre complicațiile care pot apărea atunci când tratezi superficial simptomele răcelii este pneumonia (infecţie la nivelul plămânilor cauzată de obicei de bacterii, virusuri sau micoplasme).
Dacă celelalte simptome ale răcelii dipar, dar încă mai tusești și ai junghiuri în zona coastelor, atunci trebuie să știi că e posibil să suferi de pneumonie. Important este ca medicul să confirme diagnosticul și să-ți prescrie tratamentul corespunzător, mai ales că la unele cazuri de pneumonie este nevoie chiar și de spitalizare.
Netratată corespunzător, pneumonia poate duce la apariția unor complicații, cum este insuficiența respiratorie sau abcesul pulmonar (afectarea țesutului de la nivelul plămânilor).
Infecții ale urechii, des întâlnite la copii
Mai ales în rândul sugarilor și a copiilor (2-3 ani), răceala poate fi urmată și de o infecție a urechii. Care este legătura între răceală și ureche? Explicația este simplă: trompa lui Eustachio (canalul situat între urechea internă și partea din spate a nasului) este cea care drenează secrețiile dintre ureche spre gât.
Atunci când nasul este înfundat, trompa nu mai poate face față secrețiilor, de aceea ele rămân la nivelul timpanului, se infectează, fapt ce duce la apariția otitei. Printre simptomele acesteia se numără febra, durerea de la nivelul urechii, dar și senzația de înfundare.
Dureri de cap puternice? E posibil să ai sinuzită
O altă complicație a răcelii des întâlnită este sinuzita. Aceasta apare atunci când mucozitățile sunt produse în cantitate mare și nu sunt eliminate (expectorate) din organism, iar membrana care căptușește interiorul sinusurilor se inflamează.
Îți poți da seama că răceala s-a tranformat în sinuzită dacă nasul înfundat, durerile de cap, tusea și secrețiile nazale persistă și chiar sunt mai puternice și după o săptămână de medicație. Important de știut este că sinuzita netratată se cronicizează, ceea ce poate duce la apariția repetată a bolii, dar poate afecta și mirosul.
Ce probleme mai pot apărea în urma răcelii:
– bronșita (inflamarea căilor respiratorii) – tusea este însoțită de mucozități;
– crizele astmatice – simptomele astmului sunt dublate de cele ale răcelii, ceea ce duce la apariția dificultăților respiratorii, a puseelor de tuse;
– simptomele bolilor cronice se agravează – la persoanele cu afecțiuni de acest gen răceala slăbește imunitatea și problema de sănătate se acutizează.
Gripa sau răcelile aparent banale pot evolua uneori către infecții severe: otite, sinuzite, bronșite, pneumonii, meningite și chiar encefalite. Printre semnele de alarmă, se numără: tusea, febra, starea generală alterată, cefaleea (durerile de cap). Tratamentul va fi individualizat de către medic în fiecare caz în parte.
Spre deosebire de alte persoane, bolnavii cronic care suferă de infecții respiratorii pot avea parte de complicații sau decompensări (agravări) ale bolii de bază. Totodată, cele cu imunitatea scăzută (vârstnici, gravide, copii mici, prematuri) dezvoltă adesea forme severe de boală, cu complicații frecvente.
Sursa: clicksanatate.ro