Sanatate

SANATATE | Ce complicații pot avea virozele netratate

Te simți rău, dar te gândești că e o simplă răceală și îți duci boala pe picioare? Atunci ar fi bine să știi că te expui unor riscuri mari. Netratată, o răceală se poate transforma în sinuzită, pneumonie sau chiar o inflamație a mușchiului inimii.

„Am răcit, dar o să-mi treacă”, spunem de multe ori, când prietenii sau colegii de serviciu se îngrijorează că nu mai prididim cu suflatul nasului și tușim necontenit. Dar medicii atrag atenția că o congestie nazală, durerea în gât și febra ușoară nu trebuie tratate cu indiferență. Dacă nu îi oferi organismului timp suficient pentru a se vindeca, riști o răceală prelungită, care poate avea consecințe grave.

Să luăm viroza în serios!

Ocupați cu treburile de zi cu zi, putem să subestimăm riscurile unei viroze netratate. Potrivit statisticilor, un adult se confruntă, în medie, cu până la 3 răceli pe an, iar copiii preșcolari sunt afectați de 2 ori mai des. De multe ori, în loc să mergem la medic, considerăm că e suficient să înghițim câteva imunostimulatoare sau medicamente care se dau fără rețetă. Ca urmare, simptomele pot să se atenueze sau să dispară, iar noi ne simțim mai bine și nu mai considerăm că e cazul să ne menajăm sau să ne odihnim. Dar virusurile răcelii și gripei pot duce la complicații, ca inflamarea ochilor, a sinusurilor, a urechii mijlocii și a amigdalelor. Iar uneori afectează și alte zone ale corpului, în afară de nas, gât și urechi.

Inima, plămânii și rinichii suferă

O boală virală nevindecată poate ataca, în timp, rinichii și inima. Există chiar riscul apariției unei boli cardiace grave – iar acest lucru se întâmplă mai des decât credem. Pericolul e cu atât mai mare cu cât o inflamație a mușchiului inimii nu prezintă, la început, simptome evidente, astfel încât poate să treacă neobservată. Dar, în lipsa unui tratament adecvat, poate fi chiar fatală. S-a constatat că gripa și răspunsul inflamator la virusul gripal care o cauzează măresc riscul producerii unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral (AVC).

Dacă după o răceală rămâne o tuse persistentă, chinuitoare, există riscul ca viroza să se fi transformat în pneumonie. De asemenea, mucusul blocat în sinusuri în timpul unei răceli constituie un teren fertil pentru virusuri și bacterii, care le pot inflama. Iar în cazurile mai grave, pot migra spre creier, unde declanșează o inflamație care ne pune viața în pericol.

Când e imperios necesar să mergi la medic

Dacă simptomele nu dispar după o săptămână sau se agravează, dacă te simți fără vlagă sau viroza provoacă dificultăți de respirație, e cazul să iei măsuri. Iată câteva semnale de alarmă, a căror apariție necesită un consult medical:

– somnolență sau o stare de oboseală persistentă;
– pierderea în greutate;
– dureri toracice și dificultăți de respirație sau o respirație șuierătoare;
– dureri de cap puternice și o senzație de rigiditate a gâtului;
– răgușeală prelungită, care persistă mai mult de 2 săptămâni;
– durere sau presiune în zona nasului, a ochilor sau a frunții, care nu trece după 2 săptămâni;
– dureri în gât care se agravează, însoțite de febră, ganglioni limfatici umflați în zona gâtului și dificultăți de înghițire;
– tuse deranjantă, cu o secreție verzuie, eventual însoțită de febră;
– o senzație de rău instalată brusc, cu tuse persistentă, dificultăți de respirație, febră, transpirație sau frisoane, dureri în piept sau dureri musculare;
– scăderea simțului gustului și/sau a mirosului.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie și naturopatie, www.drconstantinaruxandra.ro

Plantele, preparatele homeopate și cele gemoterapice cresc imunitatea nespecifică a organismului, mai exact capacitatea lui de apărare în lupta cu diferiți microbi. Există nenumărate studii clinice care arată că aceste terapii naturale imunostimulatoare și imunomodulatoare scurtează durata unei infecții respiratorii, diminuează simptomatologia și previn instalarea complicațiilor.

În această categorie intră echinacea, astragalus, ginseng, uleiul de chimen negru, măceșe, produsele apicole (miere, propolis, lăptișor de matcă, polen, păstură). Dar preparatele pentru imunizare nu trebuie administrate la întâmplare, tratamentul trebuie strict individualizat și supravegheat de un medic fitoterapeut. Nu luați tratamente pentru imunizare la sfatul vânzătorilor de produse naturiste sau a „cunoscătorilor” de pe net. Să nu uităm că plantele au efecte terapeutice, dar și reacții adverse și contraindicații.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page