Sanatate

SANATATE | Ce boli provoacă amorțirea mâinilor și a picioarelor!

Amorțeală: insensibilitatea unei părți a corpului se numește amorțeală. Este adesea însoțită de senzații de arsură, înțepături sau furnicături. Starea de amorțeală se poate produce la nivelul unui singur nerv sau poate fi determinată de o scădere a fluxului sangvin într-o anumită parte a corpului.

Senzația de amorțeală este de obicei cauzată de afectarea, iritarea sau compresia nervilor. Poate fi afectat un singur nerv sau mai mulți. Afectarea unui disc intervertebral sau de la nivelul încheieturii mâini poate conduce la aceasta. Anumite boli, cum ar fi diabetul, pot de asemenea cauza amorțeală prin afectarea unor anumiți nervi din corp.

Amorțeală. Cauze:
a) amorțeală mâini
– spondiloză cervicală
– sindrom depresiv
– insuficiență circulatorie

– diabet
– chimioterapie
– intoxicație alcoolică
– boli genetice
– tumori cerebrale

– accident vascular cerebral
– parestezii (furnicături)
– sindrom de canal carpian (afecțiune ce se manifestă la nivelul încheieturii mâinii, determinată de compresia nervului median la acest nivel; creează senzația de furnicături și amorțeală la nivelul palmei și al degetelor 1, 2 și 3, mai ales în timpul nopții)

– sindromul Raynaud (o tulburare spontană a circulației periferice, localizată, de obicei, la nivelul membrelor superioare; se manifestă prin apariția, cu pauze, a unei contracturi la nivelul acestora și modificarea în timp a colorației pielii)
b) amorțeală picioare
– lombosciatică
– hernie de disc
– sindrom depresiv
– insuficiență circulatorie
–VARICE
– diabet
– chimioterapie
– intoxicație alcoolică
– boli genetice
– tumori cerebrale
– accident vascular cerebral
– parestezii
– sindrom de canal carpian
– sindromul Raynaud
c) amorțeală cap și ceafă
– spondiloză cervicală
– sindrom depresiv
– insuficiență circulatorie cerebrală
– diabet
– chimioterapie
– intoxicație alcoolică
– boli genetice
– tumori cerebrale
– accident vascular cerebral
– parestezii
– sindrom de canal carpian
– sindromul Raynaud
Amorțeală. Simptome:

– furnicături și insensibilitate trecătoare a unei părți a corpului
Tratament naturist pentru amorțeală mâini
1. Acupunctura:
injecții subcutanate cu venin de albine în punctele dureroase sau în punctele de acupunctură

2. Unguente pe baza de venin de albine:
fricționări seara, la culcare, timp de 7 zile, cu pauză de 10 zile; apoi se poate relua în acelasi ritm
3. Coada-racului:
infuzie cu 1 lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se consumă 2 căni pe zi

4. Lemn dulce:
infuzie cu 1 linguriță de rădăcini mărunțite la o cană de apă clocotită (200 ml), se beau 3 căni pe zi
5. Trifoi rosu:
decoct din 2 lingurițe de flori, frunze și ramuri la 250 ml de apă, se fierbe 30 de minute, se beau 2 căni pe zi

Amestec de plante
decoct din 100 g amestec în părți egale: frasin (frunze), salcie (scoarță) și trifoi rosu (flori și frunze); se pune amestecul de plante în 5 l de apă, se fierbe 30 de minute, apoi se adaugă, nestrecurat, la apa din baie; se fac băi totale, în așa fel încât sa fie cuprinsă și zona cefei

Amestec de plante
rădăcină mărunțită de tătăneasă (aproximativ 100 g) și 100 g de fructe și ramuri de ienupăr se pun într-un vas de sticlă închis la culoare, se adaugă 400 ml de ulei de măsline și 3-4 rămurele de spânz, se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară și se folosește uleiul astfel obținut la masarea zonei cervicale a cefei.
Tratament naturist pentru amorțeală picioare
Acupunctură
injecții cu venin de albine pe punctele dureroase sau pe punctele de acupunctură
Reflexoterapie și masaj al spatelui
exceptând hernia de disc, la care masajul spatelui este contraindicat
Argilă
aplicații locale cu cataplasme de argilă: la 5 g de pulbere de argilă galbenă/roșie se adaugă apă plată pâna la obținerea unei paste ce se poate aplica direct pe zona dureroasă sau se poate întinde pe o fâșie de tifon care apoi se aplică pe zona dureroasă; în ambele situații, cataplasma este lăsată pe loc 30 de minute, după care se îndepartează și pielea se unge cu un ulei relaxant din sunătoare, lavandă și ienupăr;
Uleiul de ienupar se poate prepara în felul următor: se ia un recipient de 400 de ml și de culoare închisă; se umple jumătate cu flori de sunătoare și jumătate cu flori de levănțică; se pun și 50 de boabe de ienupăr; deasupra se toarnă ulei de măsline presat la rece, în așa fel încât tot amestecul să fie acoperit complet; se lasă la macerat 10-12 zile, se strecoară și se folosește fie după aplicarea compreselor cu argilă, fie la masajul spatelui.
Iarbă mare
decoct din 20 g de rădăcini la 200 ml de apă; se fierbe 20 de minute, se beau 4 linguri pe zi, în care se adaugă câte 15 picături de extract de mlădițe de salcie; se consumă după mese
Tratament naturist pentru amorțeală cap (sau ceafă)

Dacă principala cauză este spondiloza cervicală, se pot folosi metodele recomandate pentru amorțeala mâinii, la care putem adăuga:
Păducel
infuzie din 1 linguriță de flori la 250 ml de apă clocotită; se consumă 2 căni pe zi
Polen
se iau tablete sau 1 linguriță de polen granule în fiecare dimineață, timp de 20 zile pe lună
Amestec de miere și polen
macerat din 3 linguri de miere și o linguriță de polen; se lasă 3 zile la macerat și se consumă, în fiecare dimineață, câte 1 linguriță din această combinație, după ce s-a amestecat bine
Amestec de plante
Infuzie din frunze de roiniță – 10 g, flori de mușețel – 5 g, flori de soc – 5 g, fructe de fenicul – 5 g; 1 lingură de amestec se pune în 250 ml de apă clocotită, se lasă 10 minute la infuzat, poi se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi, între mese.
Orice formă de amorțeală în general nu este gravă, dar este important ca medicul să primească informații cât mai detaliate cu privire la simptome pentru a putea stabili cauza pentru care apare starea de amorțeală. E posibil să fie nevoie de un set de analize extins pentru a confirma cauza înainte de a începe tratamentul potrivit.
Sursa: healthy-romania.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page