Sanatate

SANATATE | Ce boli poţi trata cu hrean

Dacă ai nevoie de un leac care să te energizeze, să te apere de răceli, de crize reumatice, de migrene sau de afecţiuni respiratorii, hreanul este ceea ce cauţi. Şi tot hreanul te apără de supărătoarea sinuzită.

Cunoscut de greci şi de romani ca un leac cu efecte sigure în răceli, hreanul s-a răspândit şi în gospodăriile dacilor, care foloseau frecvent această „usturoială”.

Ei coceau rădăcina şi o foloseau ca remediu contra gâlcilor, florile legumei le foloseau sub formă de ceaiuri, bune pentru răceli, iar frunzele crude, aplicate pe frunte sub formă de compresă, erau leacul lor sigur pentru limpezirea minţii şi alungarea migrenelor.

Rădăcina este partea cea mai valoroasă a hreanului nu numai din punct de vedere gastronomic, ci şi medicinal.

Cercetările au arătat că este foarte bogată în substanţe active: vitamine (în special vitamina C şi complexul B), săruri minerale, acizi, substanţe antibiotice naturale, enzime, fitohormoni, uleiuri volatile şi peroxidază, o substanţă antioxidantă foarte valoroasă.

Combate oboseala cronică

Hreanul este un condiment valoros, contribuind la revigorarea organismului. Datorită compoziţiei chimice, acţiunea sa de tonifiere este de lungă durată. De aceea, terapia cu hrean este indicată în combaterea oboselii cronice.

Dacă vrei să-ţi refaci forţele, un preparat pe bază de hrean are efect revigorant şi, în plus, îţi creşte şi capacitatea de concentrare. Spală foarte bine 12 ouă, pune-le într-un vas (cu coajă cu tot), iar deasupra toarnă sucul stors de la 12 lămâi.

După opt ore, scoate ouăle din acest suc, sparge-le şi amestecă-le bine, apoi pune-le din nou în vasul care conţine sucul de lămâie, în care adaugi 1 kg de hrean curăţat şi dat pe răzătoare, 1 litru de ţuică tare naturală, 1 kg de miere.

Acest amestec îl pui la macerat într-un vas acoperit, iar după nouă zile poţi să începi tratamentul. Trebuie să iei câte trei linguri, după mesele principale. După o pauză de 30 de zile, poţi să repeţi terapia.

Maceratul este bun pentru astmatici

Iuţeala rădăcinii are efecte binefăcătoare în afecţiuni precum astmul, reumatismul, guta, bronşita, litiaza urinară şi leucoreea. Dai pe răzătoarea mică zece rădăcini de hrean şi le pui într-un borcan până se umple o treime.

Restul îl completezi cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Laşi amestecul să se macereze timp de opt zile, apoi strecori conţinutul.

Din acest remediu poţi să iei câte o jumătate de linguriţă de trei-patru ori pe zi. Extern, tinctura obţinută se poate folosi sub formă de compresă în caz de reumatism, plăgi (răni), pentru că este foarte eficientă.

Combate sinuzita

Pentru a scăpa de necazurile create de sinuzită, se folosesc cataplasme cu hrean pe zona frunţii. Practic, două linguriţe cu hrean ras se pun pe o pânză care se aplică pe frunte.

Nasul se desfundă la scurt timp, elimină secreţiile, curăţând astfel căile respiratorii. Această terapie, cu efecte imediate, trebuie să fie continuată câte cinci zile la rând.

Fiertura, în bronşite

Specialiştii recomandă hreanul în tratamentul, bronşitei cronice şi în afecţiuni ale căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare. Dai pe răzătoare o rădăcină de hrean şi adaugi patru liguri de miere.

Laşi 30 de minute să se macereze, apoi strecori bine sucul şi-l fierbi cu zece linguri de apă.
După ce a fiert, strecori fiertura, o laşi să se răcească, apoi o amesteci cu siropul crud. Din acest leac se iau câte trei linguri pe zi.

Hreanul ras, pentru stomac

Digestia lentă şi gastrita hipoacidă se tratează în mod eficient cu câte două-trei linguri de hrean ras care se consumă în timpul meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puţin 21 de zile.

Tratează anemia

Dacă eşti anemic, dacă vrei să previi apariţia litiazei renale sau să-ţi îmbunătăţeşti ritmul inimii, hreanul rezolvă toate aceste probleme. Foarte eficient pentru oricare din aceste necazuri este vinul tonic preparat din rădăcina legumei.

Ai nevoie de un litru de vin roşu, natural, şi de 15 linguri de hrean ras. Ingredientele le pui într-o sticlă şi le laşi să se macereze zece zile, iar după aceea filtrezi vinul. Specialiştii recomandă să consumi câte trei-patru linguri pe zi, un interval de trei săptămâni.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page