Sanatate

SANATATE | Cauzele atacului de miocard

Infartul miocardic, denumit şi atacul de cord este o afecţiune a inimii care se produce în momentul în care miocardul nu mai este vascularizat.

În acest caz, arterele coronare care hrănesc muşchiul inimii sunt înfundate din pricina depunerilor de grăsime. Printre principalele cauze responsabile de un atac de cord se numără  modul de viață sedentar, viicile, precum alcoolul si fumatul, dar şi sunt vârsta înaintată şi posibilele afecţiuni care îngreunează starea generală de sănătate.

Stresul

Stresul emoţional  poate fi extrem de dăunător pentru o persoană. O astfel de situaţie determină sistemul nervos să elibereze o cantitate de hormoni suplimentară, precum adrenalina. La rândul său, crește ritmul cardiac și tensiunea arterială .

Acest lucru determină sângele să se îngroase, sporind în mod semnificativ riscul de infarct miocardic. De asemenea, stresul conduce la o creștere a factorilor de coagulare a sângelui. Acest lucru devine periculos, pentru că cheagurile de sânge pot bloca o artera şi pot declanşa un atac de cord.

Alcoolul

Cantitățile moderate de alcool pot reduce riscul de atac de cord, arată cele mai recente studii în domeniu. Cu toate acestea, consumul excesiv de băuturi alcoolice poate provoca problemele cardiace, inclusiv atacurile de cord.

O băutură medie are in jur de 100-200 de calorii. Aceste calorii devin un inamic al organismului, pentru ca se transformă în grăsime şi contribuie foarte mult la declanşarea unui infart miocardic.

Nivelul ridicat de colesterol

Colesterolul este o grăsime pe care sângele o transportă şi este prezentă în fiecare celulă a corpului nostru. Este o componentă necesară a multor tipuri de hormoni pe care corpul nostru îi creează, aşa cum acizii biliari ajută la digestia grăsimilor. Printre cauzele care pot duce la infarct se numără şi consumul frecvent de grăsimi saturate, cum sunt găsite în produsele de fast-food, de exemplu. 

Ele cresc LDL sau colesterolul din sânge prin formarea plăcilor pe pereţii arterelor coronare. Deşi o anumită cantitate de colesterol este normală în organism, el este unul din principalele motive ale unui posibil atac de cord.

Diabetul zaharat

Problemele cu inima sunt principala cauză de deces în rândul persoanelor cu diabet zaharat, în special a celor cu diabet de tip II. Acest tip de diabet apare, în general, la persoanele supraponderale care au o slăbiciune pentru aportul de mâncare nesănătoasă.

Grăsimea și zahărul din aceste alimente sunt absorbite în fluxul de sânge. Acest lucru determină ca substanțele grase să se depună în jurul arterelor. În unele cazuri, o operatie de bypass este soluţia.

Fumatul

Cei mai mulți oameni știu că fumatul creşte riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, puțini își dau seama că poate creşte şi riscul bolilor de inimă.

Cercetările au arătat că fumatul creşte tensiunea arterială, afectează arterele majore și creează bătăi de inimă neregulate. Toate acestea forțează inima să lucreze mai greu. Fumatul stimulează factorii de coagulare a sângelui şi pot provoca atacuri de cord.

Presiunea ridicată  a sângelui

Tensiunea arterială este forța cu care sângele împinge în interiorul pereţilor arterelor. Tensiunea arterială crescută indică o îngustare a vaselor de sânge, forţând inima să pompeze mai greu sânge în tot corpul.

Un atac de cord poate rezulta în cazul în care fluxul de sânge este blocat. Deși tensiunea arterială poate varia în funcție de activitate și vârstă, un adult sănătos, în repaus, are o citire a presiunii sistolice între 120 și 130 și o citire a presiunii diastolice între 80 și 90.

Vârsta

Riscul de atac de cord creşte şi odată cu vârstă. Inimile noastre, la fel ca restul corpului, începe să se uzeze pe măsură ce îmbătrânim. Pereții inimii se îngroașă, în timp ce arterele nu-şi mai păstrează elasticitatea.

Astfel, activitatea inimii de a pompa sânge în organism este îngreunată. Toate acestea cresc semnificativ riscul de boli de inimă la persoanele în vârstă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page