Sanatate

SANATATE | Canicula, stres suplimentar pentru organism. Cum ne răcorim fără să ne îmbolnăvim

Finalul de saptamana vine cu vreme caniculara. In Romania se vor inregistra frecvent temperaturi de peste 35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. Cel mai cald va fi in sudul Olteniei, unde temperaturile pot urca pana la 38 de grade Celsius! Medicii atrag atentia ca metodele pe care le folosim pentru a ne racori si care ne pot face mai mult decat bine daca nu tinem cont de anumite reguli.  Iata riscurile la care ne expunem in aceasta perioada.

Canicula este greu de suportat chiar si pentru o persoana sanatoasa, deoarece temperaturile crescute creeaza un stres suplimentar organismului, care face eforturi suplimentare pentru a se adapta.

In aceasta perioada cautam racoare pe malul apei, strand, piscina… “Atentie mare pentru ca putem dezvolta alergii la clorul cu care este tratata apa sau, si mai grav, diferite infectii micotice, virale sau bacteriene (conjunctivite si otite de piscina, infectii genitale, infectii ale pielii). Trebuie sa facem dus obligatoriu inainte si dupa ce am iesit din apa, sa folosim prosoapele proprii atunci cand ne asezam pe sezlonguri sau pe marginea psicinei. La fel, purtatul papucilor de baie este obigatoriu. Aerul conditionat trebuie folosit cu masura, diferenta de temperatura intre mediul ambiant si cel din incapere trebuie sa fie de maxim 5-6 grade, fluxul de aer sa nu bata direct inspre noi (risc de infectii respiratorii, rinite alergice, sinuzite, nevralgii), sa aerisim periodic camera, sa schimbam filtrele periodic, maxim la 6 luni (risc crescut de infectii respiratorii cu mucegaiuri si bacterii)”, spune dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie si naturopatie in cadrul clinicii Medica RD Estethic.

Cum ne hidratam corect

Pe timpul verii, hidratarea este foarte importanta, deoarece pierdem mult mai multe lichide prin transpiratie. “Apa, limonadele, sucurile naturale, ceaiurile (va recomand ceaiurile din fructe de padure, de rozmarin, de ginseng, ceai verde, alb, negru) ne hidrateaza, ne dinamizeaza dar ne si apara de efectul nociv al radiatiilor UV. Este bine sa le bem la temperatura camerei, eventual cu un cub gheata. Lichidele foarte reci necesita un efort suplimentar din partea organismului pentru a-si echilibra temperatura si efectul de racorire este doar temporar.

Ce ne deshidrateaza si trebuie evitat: alcoolul, cafeaua, bauturile energizante, bauturile din comert, care sunt si daunatoare sanatatii si surse suplimentare de radicali liberi nocivi”.

Probleme care se acutizeaza vara

Dr Ruxandra Constantina atrage atentia ca vara se acutizeaza o serie probleme din cauza temperaturile crescute. Frecvente sunt diareile estivale, toxiinfectiile alimentare, enterocolitele, deoarece dezvoltarea microbilor este favorizata de temperaturile crescute, in special daca alimentele nu sunt tinute in conditii adecvate.

Categorii de risc

Cei mai afectati de canicula sunt copiii, persoanele cu afectiuni cronice, varstnicii si cei care desfasoara activitati fizice intense (inclusiv sport) in aer liber.

“Cele mai expuse sunt persoanele cu diferite afectiuni – cardiace (hipertensiune , angina) si vasculare (tulburari de circulatie venoasa si limfatica), respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica, emfizem), metabolice (obezitate, diabet), osoase (reumatism degenerativ), cu tulburari psihice (anxietate, depresie, insomnie cronica), in cazul lor se constata o accentuare a simptomatologiei specifice si pot aparea chiar decompensari grave”, atrage atentia medicul.

Sursa: sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page