SANATATE | Când trebuie să te îngrijoreze aluniţele
Aluniţele se pot forma oriunde pe piele şi majoritatea lor apar în primii 20 de ani de viaţă. Expunerea la soare determină creşterea numărului de aluniţe şi le intensifică culoarea.
Atenţie la aluniţele din naştere!
Aluniţele sunt prezente la naştere la 1 din 100 de oameni. Ele sunt denumite nevi congenitali. Aceste aluniţe sunt mai predispuse la a se transforma în melanom decât cele care apar după naştere.
Ce trebuie să urmăreşti
Petele care trebuie supuse unui control dermatologic sunt cele care îşi modifică mărimea, forma, culoarea, sângerează, devin pruriginoase, dureroase, sau aluniţele care apar după vârsta de 20 de ani.Este important să ţinem minte că nu toate aluniţele arată la fel. Acestea pot fi de culoarea pielii sau roz, maro deschis sau brun, sau chiar negru-albăstrui. Pot fi rotunde, ovale sau uşor neregulate. Pot fi plate sau reliefate, mari sau mici, cu sau fără păr, pestriţe sau colorate uniform.
Cea mai bună apărare: evitarea expunerii la soare
Întrucât razele solare sunt principalul factor incriminat, cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de piele este evitarea soarelui.
1. Stai la umbră când este cazul, având în vedere că razele ultraviolete sunt mai puternice între orele 10.00 şi 16.00
2. Poartă haine deschise la culoare, cu mâneci lungi, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare.
3. Aplică o cremă cu factor de protecţie care să te protejeze atât de UVA, cât şi de UVB, cu SPF de cel puţin 15.
4. Reaplică loţiunea din 2 în 2 ore când stai la soare.