SANATATE | Calciul, mineralul cu cele mai multe funcţii în organism
Elementul mineral care intră în componenţa sistemului nostru osos asigură buna funcţionare a metabolismului, încă de la formarea oaselor şi până la bătrâneţe.
Calciul este responsabil pentru formarea dinţilor, a menţinerii activităţii cardiace, a contracţiilor musculare şi activităţii neurologice. De asemenea, acest mineral esenţial pentru întreg corpul favorizează procesul de coagulare.
Când nu este asigurat necesarul zilnic de calciu, în timp apar tulburările de fixare, respectiv carenţele de calciu care favorizează apariţia osteoporozei şi a altor boli care degradează structura osoasă.
Cum se face absorbţia de calciu
La nivelul intestinului subţire se face absorţia mineralului, în proporţie de aproximativ o treime din calciul ingerat. Nu se poate absorbi însă fără prezenţa vitaminei D. Surplusul este excretat prin rinichi, fecale şi puţin prin transpiraţie.
Nevoia de calciu, în funcţie de vârstă
Doza zilnică recomandată de calciu este diferită în funcţie de categoria de vârstă. Copiii între 4 şi 8 ani au nevoie de 800 mgde calciu, iar adolescenţii cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani trebuie să ia 1.300 de mg de calciu pe zi. 1.000 de mgde calciu este doza zilnică recomandată pentru persoanele din categoria de vârstă 19 şi 50 de ani, inclusiv pentru femeile însărcinate. După 50 ani, fiecare persoană trebuie să ia 1.500 de mg de calciu zilnic. Pentru fixarea lui, mineralul trebuie asociat cu vitamina D, respectiv 800 unităţi pe zi.
Din ce ne putem lua doza zilnică de calciu
Cele mai bune surse de calciu sunt, de departe, lactatele şi brânzeturile. Peştele, în special somonul şi sardinele, au de asemenea o cantitate mare de calciu în conţinut. În ceea ce priveşte legumele, varza de Bruxelles, spanacul şi broccoli pot asigura o parte din necesarul zilnic de calciu.
Pentru fixarea lui, trebuie să includem în meniu alimente care conţin vitamina D, cum sunt carnea de vită, de pui sau peşte, untul şi gălbenuşul de ou.
Bineînţeles, pentru a asigura corpul cu doza zilnică recomandată de calciu trebuie să apelăm la suplimentele alimentare care conţin calciu.